Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA RAZVIJA radioelektronsku municiju za ometanje neprijatelja

Foto: srbijadanas.com

RUSIJA RAZVIJA radioelektronsku municiju za ometanje neprijatelja

Rusija razvija radioelektronsku municiju namenjenu za ometanje neprijateljske tehnike pomoću snažnog elektromagnetnog impulsa

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

To je izjavio savetnik prvog zamenika generalnog direktora koncerna „Radioelektronske tehnologije“ Vladimir Mihejev, a prenosi Glas Moskve.

Pojedini mediji su ranije rekli da su preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa stvorila moćnu elektromagnetsku raketu "Alabuga", koja ima borbenu jedinicu sa generatorom elektromagnetnog polja velikog kapaciteta.

Navedeno je da bi ta raketa pokrila teritoriju od 3,5 kilometara sa jednim udarcem i onemogućila svu elektroniku, pretvarajući je u gomilu otpadnog metala.

Mihejev je objasnio da "Alabuga" nije specifično oružje: u sklopu ove šifre u periodu 2011-2012 završen je čitav niz naučnih studija, tokom koje su utvrđeni glavni pravci razvoja elektronskog oružja budućnosti.

"Veoma ozbiljna teorijska evaluacija i praktični rad su obavljeni na laboratorijskim modelima i specijalizovanim rasponima, tokom kojih je određena nomenklatura radio-elektronskog oružja i stepen njegovog uticaja na tehnologiju", rekao je on.

Ovaj uticaj može biti različitog intenziteta.

Konkretno, moguće je „ometanje sa privremenim prekidom rada neprijateljskog oružja i sistema vojne tehnike do njegovog kompletnog radio-elektronskog otkazivanja, koje dovodi do energetske, destruktivne štete na glavnim elektronskim elementima, pločama, blokovima i sistemima“.

Nakon završetka ovog rada, svi podaci o njegovim rezultatima su zatvoreni, a tema radioelektronskog oružja spada u kategoriju kritičnih tehnologija sa najvišom klasifikacijom tajnosti, naglasio je Mihejev.

„Danas možemo da kažemo samo da se radovi prenose u ravan konkretnih eksperimentalno-konstruktorskih poslova stvaranja elektromagnetskog oružja: granata, bombi, raketa sa specijalnim eksplozivnim magnetnim generatorom“, istakao je savetnik.

Slična istraživanja takođe se sprovode u SAD i Kini, zaključio je.