Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA SLAVI Dan državne zastave

Foto: vk.com

RUSIJA SLAVI Dan državne zastave

Svake godine, 22. avgusta obeležava se Dan državne zastave Ruske Federacije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Pre 26 godina je u Belom domu u Moskvi po prvi put zvanično podignuta trobojna ruska zastava, koja je kao državni simbol zamenila crvenu tkaninu sa srpom i čekićem.

Danas je zastava Rusije “državna trobojka” - zvanični simbol zemlje, zajedno sa grbom i himnom. Zastava je pravougaona i sastoji se od tri jednake horizontalne trake - bele, plave i crvene. Odnos širine i dužine zastave je 2:3, piše Glas Moskve.

Smatra se da je prva belo-plavo-crvena zastava podignuta za vreme vladavine Alekseja Mihajloviča i to na prvom ruskom ratnom brodu “Orao”, izgrađenom 1667-1669. godine na Dedinovskom brodogradilištu.

Ipak, ocem ruske trobojke smatra se Petar I koji je 31. januara 1705. godine izdao dekret prema kojem se “u trgovini svim vrstama plovila” mora podići belo-plavo-crvena zastava.

Do sada, istoričari i istraživači nisu postigli konsenzus oko razloga da baš ove tri boje budu izabrane za rusku zastavu, ali su se složili da od samog početka svaka boja ima svoje značenje.

Prema jednoj verziji, bela označava slobodu, plava Bogorodicu - zaštitnicu Rusije i crvena veliku silu.

Druga verzija kaže da bela simbolizuje plemstvo, plava iskrenost i odanost, a crvena hrabrost i plemenitost koja je sastavni deo ruskog naroda.

Ipak, zvanični status zastava dobija 1896. godine, kada je uoči krunisanja Nikole II Ministarstvo pravde utvrdilo da za nacionalni simbol Rusije treba “definitivno smatrati zastavu belo-plavo-crvene boje i nijednu drugu”.

U aprilu 1918. godine, na inicijativu boljševika Jakova Sverdlova, ukinuta je trobojka i zamenjena crvenom zastavom sa srpom i čekićem.

Tako se vraćamo na 22. avgust 1991. godine kada su ruski parlamentarci odlučili da ukinu odluku komunista i vrate istorijskom državnom simbolu Rusije počasno mesto na zvaničnim i svečanim događajima Ruske Federacije.

Iako Dan ruske državne zastave nije državni praznik, u Rusiji se tradicionalno na ovaj važan dan organizuju svečane povorke, festivali i manifestacije čiji osnovni cilj je da ispričaju priču o važnostima i vrednostima državnih simbola Rusije.