Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA SPREMNA da vrati Ukrajini oružje koje je ostalo na Krimu

Foto: sputniknews

RUSIJA SPREMNA da vrati Ukrajini oružje koje je ostalo na Krimu

​Ruski predsednik Vladimir Putin je obelodanio da je Rusija spremna da vrati Ukrajini vojne brodove, oklopnu i avionsku tehniku sa Krima.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Putin je naveo da se radi o desetinama brodova i borbenih aviona, koje ukrajinski vojnici mogu da preuzmu. Rusija je, kako je dodao, spremna da pomogne da se oni prebace u Odesu.

„Istina, oni se nalaze u veoma lošem stanju, ali to već nije naša briga. Ona (vojna tehnika) je praktično takva bila i tokom ovih godina, nju niko nije održavao“, rekao je Putin, a prenosi Glas Moskve.

S druge strane, u Kijevu ne mogu da se dogovore oko toga u kakvom je stanju ta tehnika — dok komandant Vojno-pomorskih snaga Ukrajine Igor Vorončenko tvrdi da je ona praktično ispravna i da se ne može nazvati „starudijom“, bivši ukrajinski ministar odbrane Jurij Jehanurov ističe da je ta tehnika zastarela i da je zrela za staro gvožđe.

Ta tehnika je, prema njegovim rečima, bila „staro gvožđe“ i 2014. godine, kada se Krim pripojio Rusiji. Bivši ministar je naglasio da za odbranu Ukrajine ta tehnika više nema nikakvog značaja.

U pojedinim krugovima se Putinova ponuda shvata kao poniženje za Kijev, a komandant ukrajinske mornarice kaže da će odluku o vraćanju vojne tehnike doneti rukovodstvo zemlje, i da to pitanje treba pažljivo izučiti, kako Kijev ne bi bio uvučen u „prljavu igru“ Kremlja.

Ruski analitičari ističu da se ukrajinska tehnika na Krimu nalazi u veoma lošem stanju i da je praktično zarđala, ali smatraju da će i takva dobro doći osiromašenoj ukrajinskoj armiji.

„Ruski predlog se ne tiče samo oklopne tehnike, već i aviona i brodova. Sve to se nalazi u veoma lošem stanju, ali, bez obzira na to, gotovo razorenoj, opustošenoj ukrajinskoj armiji, kojoj nedostaju delovi, desetak tenkova će dobro doći, kako bi od njih sklopili jedan tenk. I to nije najgora varijanta. Najverovatnije će ukrajinski vojnici doći na Krim, pogledaće to zarđalo gvožđe i poželeće da izvrše popis — možda uz određene tehničke napore nešto od toga i može da leti, pliva, puca. Bez sumnje, biće tu i mnogo žalbi da je sve propalo jer nije servisirano. Ne isključujem ni varijantu da će sve biti okrenuto protiv Rusije, jer kijevsku vojno-političku kuknjavu je lako predvideti. Ipak, želim da verujem da će se u Kijevu naći i političari i generali koji trezveno misle i koji će trezveno reagovati na ovaj dobrosusedski predlog i izvući iz njega korist“, kaže vojni ekspert Viktor Baranec.