Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA: Svečano označen start Kupa svetskog šampionata

Foto: Sputnik

RUSIJA: Svečano označen start Kupa svetskog šampionata

Trofej će obići više od 50 zemalja, a najviše stanica imaće u Rusiji.

Svet
Izvor: Glas Moskve

Rusija će preduzeti sve neophodne mere kako bi kvalitetno i na vreme pripremila svetski šampionat u fudbalu 2018. godine, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i dodao da se organizacioni radovi izvode prema planu.

U Moskvi je svečano označen start Kupa svetskog šampionata. Trofej će obići više od 50 zemalja, a najviše stanica imaće u Rusiji. Za 123 dana planirano je da trofej pređe 26.000 kilometara i da obiđe 24 grada Ruske Federacije.

Na ceremoniji u Moskvi učestvovali su predsednik Rusije i šef Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino, kao i svetski fudbalski šampioni, Brazilac Bebeto i Francuz David Trezege, piše portal Glas Moskve.

„Veoma računam na to da i vaši stručnjaci, koji prate ovaj rad i koji će ga pratiti i nadalje, zajedno s nama dovedu pripremu šampionata do očekivanog finiša“, rekao je Putin.

Prethodno su ruski predsednik i predsednik FIFA obišli rekonstruisani stadion „Lužniki“ u Moskvi i pratili trening mladih fudbalera.

„Naravno, stadion ’Lužniki‘ na kom se sada nalazimo, kao i drugi stadioni koje prate naši stručnjaci, nisu samo simbol profesionalizma i efikasnosti Rusije, nego su i izraz njene duše i strasti“, rekao je Infantino i dodao da na moskovskom stadionu vlada „neverovatno pozitivna energija“.

Infantino je pozitivno ocenio dosadašnje rezultate pripreme svetskog šampionata: „Bilo mi je vrlo prijatno da čujem danas vaše reči o toku priprema i, zaista, ovaj proces protiče izvanredno. I rezultati koje vidimo ne samo na četiri stadiona koji su već završeni, nego i na drugim stadionima — tamo se radovi takođe privode kraju — ti rezultati su izvanredni“.

Svetsko prvenstvo u fudbalu biće održano od 14. juna do 15. jula 2018. godine u Rusiji. Finale takmičenja biće odigrano na stadionu „Lužniki“.