Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija: U Dagestanu ubijen islamistički zapovednik

Foto. www.ibtimes.com

Rusija: U Dagestanu ubijen islamistički zapovednik

Rusija je danas saopštila da su ruske snage, u specijalnoj operaciji u Dagestanu na jugu zemlje, ubile pet ekstremista i istaknutog islamističkog zapovednika Gasana Abudulajeva, koji je odgovoran za niz pogubnih napada na policajce.

Svet
Izvor: Tanjug

Ruski antiteroristički komitet je saopštio da su tokom zajedničke operacije Federalne službe bezbednosti (FSB) i Ministarstva unutrašnjih poslova ubijena i četiri vojnika ruskih specijalnih snaga, dok ih je pet ranjeno, prenosi Rojters.

Komitet je objavio i fotografije Abudulajeva, na kojima on stoji ispred crne zastave sa arapskim sloganima i drži jurišnu pušku.

U saopštenju ruskog Komiteta se navodi da su Abudulajev i njegovi saradnici planirali terorističke napade i dodaje da specijalne snage i dalje tragaju za drugim ekstremistima.

Dagestan je često poprište pucnjave i napada automobilima bombama, navodi Rojters, podsećajući da su dva policajca tamo ubijena u februaru, u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Dagestan se graniči sa Čečenijom, gde je Moskva vodila dva rata protiv separatista i verskih ekstremista od kraha SSSR-a 1991. godine.