Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA UPOZORILA šta će se desiti ako SAD prekrše sporazum

Foto: Sputnik

RUSIJA UPOZORILA šta će se desiti ako SAD prekrše sporazum

U slučaju da SAD izađu iz Dogovora o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa Rusija će „munjevito i recipročno“ odgovoriti.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U ovom trenutku Rusija ispunjava ovaj dogovor, saopštio je šef Komiteta Saveta federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarjov.

„SAD su više puta pretile da će izaći iz Dogovora o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa. Ako pretnja bude realizovana, Rusija će odgovoriti munjevito i recipročno“, izjavio je Bondarjov.

Po njegovim rečima, „apsolutno je izmišljena priča, bez činjenica i navođenja dokaza“ da Rusija krši dogovor o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa, koja se čula nakon nedavnog lansiranja „nove, skoro nevidljive rakete za ’Iskander M‘ koja je predviđena isključivo za unutrašnje korišćenje (domet leta 400 km, težina 700 kg)“.

On je saopštio da će Rusija izraditi i predati vojsci rakete srednjeg dometa, ako se takve pojave u američkom arsenalu, piše Glas Moskve.

„Ako se pojavi u američkom arsenalu raketa koju je odobrio Kongres, moraćemo da izradimo i isporučimo vojsci istu takvu. Rusija ima vojnotehničke mogućnosti za to“, obećao je Bondarjov.

Po njegovim rečima, SAD često bez zvaničnog saopštenja krše dogovor.

„To je njihovo često ponašanje, kao i praksa da pripisuju drugima svoje zločine. Uglavnom optužbe za nepostojeće prekršaje ili za legalizaciju sopstvenih navodno ’recipročnih‘ mera ili za skretanje pažnje sa svojih stvarnih zločina. Mislim na Siriju, Ukrajinu i Donbas“, dodao je senator.

Kongres SAD usaglasio je juče izdvajanje sredstava za razvoj kopnene rakete srednjeg dometa kao odgovor na „narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa od strane Rusije“, a odgovarajuća odluka navedena je u nacrtu budžeta za odbranu za 2018. godinu.