Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija vraća u upotrebu MINOBACAČ "TULIPAN"

Foto: mil.ru

Rusija vraća u upotrebu MINOBACAČ "TULIPAN"

​Jedan atomski metak je sposoban da pokosi vojnu jedinicu do veličine brigade.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Da u prašini razbije armirani bunker sa eksplozivom od 130 kilograma ili “stavi” na poziciju neprijatelja posebnu municiju sa nuklearnom bojevom glavom od dve kilotone - za 240 milimetarski minobacač 2S4 "Tulipan" nijedni nije problem.

“Uraltransmaš” do 2020. godine po nalogu Ministarstva odbrane Rusije potpuno će "preći" i podmazati sve raspoložive "Tulipane" u rezervi, piše Glas Moskve.

Ove nedelje završena je rekonstrukcija partije od 16 minobacača. Osim toga, pod "restauracijom" su i druga velika oružja dugih dometa, kao što je 203 milimetarski 2S7 "Pion".

Stara škola

Sovjetski 240-mm samohodni minobacač "Tulipan" je pravi "veteran".

Razvijen je još šezdesetih godina prošlog veka na bazi vučnog minobacača dizajna Šavirina, modela iz 1945. godine.

Nakon završetka velikog minobacača usvojen je i pušten u proizvodnju. Mala serija. Razlog za to je što je zemlju koštao "prilično para". Jedan "Tulipan" bio je oko četiri puta skuplji od 152-milimetarskog samohodnog 2SZ "Akacia".

Trenutno u naoružanju i skladištenju ima oko 500 "Tulipana".

"U procesu restauracije, specijalisti Uraltransmaša rastavljaju svaki minobacač bukvalno do svakog zgloba, sve je pažljivo provereno, podmazano i sakupljeno", rekao je predstavnik centra za odbrambenu industriju.

Iako ovi sistemi, blago rečeno nisu novi, još uvek nemaju pandana u vatrenom oružju na svetu.

Modernizacija će značajno poboljšati mogućnosti" Tulipana": oni su opremljeni najnovijim sistemima za ciljanje, radio stanicama i navigacionom opremom.

2S4 "Tulipan" minobacač u svom kalibru nema pandana i u jednom smislu ostaje rekorder.

Njegova mina u slobodnom padu probija kroz armirano-betonsku konstrukciju poda dvanaest metara visoke zgrade ili krova vazduhoplovnog hangara. Raspon vatre - do devet kilometara.

Asortiman municije za "Tulipan" je impresivan sa raznolikostima: postoje eksplozivne mine za uništavanje predmeta i radne snage, aktivno-reaktivne mine sa opsegom leta povećanim na 20 kilometara, jedinstvena korigovana municija "Smeljčak" sa spoljnom oznakom cilja.

Iako je "Tulipan", kao i bilo koji drugi minobacač prilično svestrano oružje, da se upotrebi protiv pešadije, to bi bilo kao da se topom puca na vrapca.

Minobacač je pogodniji za uništavanje utvrđenih artiljerijskih i raketnih baterija, bunkera, zakopanih komandnih postaja i drugih armirano-betonskih predmeta neprijatelja, nedodirljivog za konvencionalnu artiljeriju.

Pored toga, “Tulipani” mogu da pucaju grupisanim protipešadijskim minama, “Saida” minijaturnim minama, neutronskim “Fata” i “Smol”, kao i aktivnom reaktivnom 3B11 specijalnom municijom sa nuklearnom bojevom glavom do dva kilotona u TNT-u.

Prema tome, stari sovjetski minobacač se vrlo lako može svrstati u formalno taktično nuklearno oružje - jedan atomski metak je sposoban da pokosi vojnu jedinicu do veličine brigade.