Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA "AJKULA" VREBA IZ DUBINA: Unikatna podmornica ruske armije

Foto. Ministarstvo odbrane RF

RUSKA "AJKULA" VREBA IZ DUBINA: Unikatna podmornica ruske armije

Teški raketonosac 941 „Akula“, sa svojom dužinom od 124 metra predstavlja jednu od najvećih atomskih podmornica na svetu.

Svet
Izvor: Glas Moskve

Atomska ruska podmornica „Ajkula“ razvijena sredinom ’80-ih godina.

Prva je počela da se gradi još 1976.godine, a posle pune 4 godine porinuta je u vodu i ušla u operativni sastav sovjetskih pomorskih nuklearnih snaga.

Zaronjene imaju deplasman od 48,000 tona, što ih čini najvećim podmornicama koje su ikad sagrađene, prenosi portal Glas Moskve.

Podmornice Akula među najtišima su u ruskoj floti, tiše su, a ipak pokretljivije od svojih prethodnika. Osim balističkih raketa, ova vrsta podmornica ima i šest torpednih cevi od kojh su četiri prilagođene lansiranju raketa brod-brod RPK-2 (SS-N-15) ili Torpeda tipa 53, a preostale dve cevi prilagođene su lansiranju raketa brod-brod RPK-7 (SS-N-16) ili torpeda tipa 65, iz ovih cijevi mogu se polagati i protivbrodske mine.

Osnovno naoružanje podmornice sastoji se od 20 raketa R-39, NATO oznake SS-N-20, koje su interkontinentalne balističke rakete svaka s po deset nezavisno vođenih nuklearnih bojnih glava snage po 200 KT.

Prva najveća podmornica na svetu "Ajkula" je 23. septembra pre tačno 37 godina, porinuta u more.