Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruska ambasada u Makedoniji OŠTRO DEMANTOVALA pisanje britanskih medija

Foto: www.magacinportal.org

Ruska ambasada u Makedoniji OŠTRO DEMANTOVALA pisanje britanskih medija

​Ruska diplomatska misija u Makedoniji je navela da negira sve lažne “u stilu Džejmsa Bonda” fantazije autora

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ruska ambasada u Skoplju izdala je saopštenje u kojem je oštro kritikovala britanski list “Sunday Times” (Sandej tajms), koji je objavio niz lažnih materijala i neistina o “mešanju” Moskve u političku situaciju u Makedoniji.

“Ne tako davno, mnogi su sumnjali da aktivno učešće britanskih medija u informacionom ratu može ugroziti temelje tradicionalno jakog britanskog novinarstva, ali sada je odgovor očigledan - to bez sumnje degradira njihov kvalitet i to nepovratno. Potvrda toga su članci od 30. aprila i 7. maja ove godine u novinama “Sandej tajms” o situaciji u Makedoniji”, navodi se u saopštenju, prenosi Glas Moskve.

Prvo što upada u oči je izbor autora kada je reč o naslovima: “Makedonija pod pretnjom ruske intervencije” i “Makedoniji je rečeno: Ili preokret u pravcu Rusije ili patnja”.

Ambasada Rusije je izrazila žaljenje što su standardi britanskih medija toliko niski, pa su čak i novine kao “Sandej tajms” morale da objave tako jeftinu propagandnu patku.

“Ovi članci su koncentrisani skup ingoniranja činjenica, morbidna želja za prevarom i otvorene laži, tako da sve te gluposti više nije moguće nazvati proizvodom profesionalnog novinarstva”, navode iz ruske ambasade.

Ruska diplomatska misija još je navela da negira sve lažne “u stilu Džejmsa Bonda” fantazije autora, napominjući da on čak ne zna ni rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji održanih u decembru 2016.

“Ono što se može reći za “analitičara” koji navodi da je sadašnja vlada u Makedoniji “pro Kremljska”, a onda nekoliko redova kasnije tvrdi da “ruski direktni pritisak na makedonske vlade, tako pomera stvari u Moskvu”. Gde je logika ili čak osnovni zdrav razum?”, pitaju se ruske diplomate.

Oni ističu da je Makedonija postala predmet pritiska, ucena i pretnji iz Brisela, Vašingtona i Londona. Istovremeno Zapad okrivljuje Rusiju da je stvorila haos u zemlji i regionu.

"Sandej tajms će nastaviti neumorno da izmišlja razloge da “razotkrije intrige Kremlja” i afirmiše u Londonu širenje rusofobičnih laži", zaključuju u ambasadi.

Da podsetimo, u prvom članku britanskih novina je pisalo da neki "pro-ruski nacionalisti" mogu pretvoriti Makedoniju u "bojno polje između Rusije i Zapada." U drugom članku govorilo se o tome da Moskva navodno preti Skoplju embargom na uvoz poljoprivrednih proizvoda. Dokaz o ovim navodima, autor nije naveo.