Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruska kompanija RAZVILA ANTIŠPIJUNSKI SMARTFON

Foto: pixabay.com

Ruska kompanija RAZVILA ANTIŠPIJUNSKI SMARTFON

​Ruska kompanija “InfoVoč” proizvela je zaštićeni smartfon „TajgaFon”, namenjen za korporacije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Reč je o kompaniji čiji je osnivač Natalija Kasperska, koosnivač čuvene ruske kompanije "Kasperski" koja se bavi proizvodnjom sistema za zaštitu softvera.

Telefon će biti zvanično prezentovan 22. septembra u okviru 10. Međunarodne konferencije bezbednosti poslovnih informacija u Moskvi, piše Glas Moskve.

Novi smartfon će se prodavati u sklopu sistema programa i aparata „TajgaFon”, koji je namenjen za zaštitu organizacija od curenja informacija preko smartfona i koji obezbeđuje potpunu kontrolu rada svih instaliranih aplikacija.

„Ne radi se uvek o tome da zaposleni namerno nekome prosleđuje informacije. To se može desiti i bez njegovog znanja, na primer, zbog aplikacija koje je proizvođač instalirao na telefon pre prodaje, pri čemu korisnik ove aplikacije ne može da obriše. Pre nekoliko dana smo pokušali da uklonimo ove unapred ugrađene aplikacije sa jednog popularnog modela smartfona. Kako bismo u tome uspeli, bilo je potrebno da steknemo prava administratora. Kada smo to učinili, proizvođač telefona je daljinski uveo zabranu korišćenja kamere i prodavnice aplikacija Android”, objašnjava generalni direktor kompanije “InfoVoč” Aleksej Nagorni.

Za zaštitu od curenja informacija „TajgaFon” je dobio sopstveni firmver (računarski program ugrađen u hardver) na bazi androida koji omogućava da se stepen poverljivosti podešava posebno za svaki telefon ili za sve smartfone koji se koriste u jednoj kompaniji.

Između ostalog, firmver omogućava da se podesi kakve aplikacije se ne smeju instalirati na uređaj ili da se zabrani instaliranje programa koje traže pristup određenom tipu informacija (na primer, fotografijama).

„Samo putem ovog telefona zaposleni će imati pristup unutrašnjim servisima kompanije, na primer, elektronskoj pošti ili radnoj dokumentaciji. To će omogućiti da se spreči ili smanji na minimum rizik od curenja korporativnih podataka”, istakao je Nagorni.