Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA MORNARICA ispaljuje "Kalibar" na bilo koju tačku u svetu

Foto_ defence.ru

RUSKA MORNARICA ispaljuje "Kalibar" na bilo koju tačku u svetu

Ruska mornarica može da izvede napad ne samo na veći deo severne i zapadne Evrope, već i na bilo koju tačku u svetu, piše „Nešenel interest“. To potvrđuju i najnovije probe krstareće rakete morskog baziranja „kalibar“.

Svet
Autor: Glas Moskve

Ovih dana Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video-snimak uspešnog lansiranja krstareće rakete „kalibar“ sa nuklearne podmornice „Severodvinsk“ u Barencovom moru, piše „Nešenel interest“.

„Ovaj snimak potvrđuje da ruske udarne podmornice mogu da pogode bilo koju metu na svetu“, navodi američki časopis. „A nakon završetka Hladnog rata, to su uglavnom mogle pomorske snage zapadnih zemalja“, prenosi portal Glas Moskve.

I zaista, ruska mornarica može da „izvede raketni napad na veći deo severne i zapadne Evrope sa svojih površinskih ratnih brodova i nenuklearnih podmornica“, nastavlja „Nešenel interest“.

„Na taj način, Severna, Baltička, Crnomorska i Kaspijska flota mogu da predstavljaju pretnju velikim teritorijama u Evropi i na Bliskom istoku. Rakete bi možda mogle da stignu i do nekih zemalja Persijskog zaliva“, smatra viši saradnik „Džejms Martin Centra“ Nikolaj Sokov.

List navodi da čitav svoj potencijal „kalibra“ pokazuju kada se nalaze na nuklearnim podmornicama mornarice Rusije. „Uzimajući u obzir brzinu i sposobnost ruskih nuklearnih podmornica da prikrivaju aktivnosti i kreću se po celom svetu, Moskva može da upotrebi svoje podmornice sa ’kalibrima‘ za izvođenje napada na ciljeve bilo gde u svetu, koristeći konvencionalne ili, u slučaju Trećeg svetskog rata, nuklearne bojeve glave“, strahuje „Nešenal interest“.

Sve to znači da Sjedinjene Američke Države „više nemaju monopol na izvođenje udaljenih raketnih napada“, objašnjava američki list. Štaviše, pojava oružja kao što su krstareće rakete „kalibar“ znači da sada objekti u SAD „mogu biti na nišanu drugih velikih sila“. „Za Vašington je ovo pretnja sa kojom se Sjedinjene Američke Države nisu suočavale od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine“, zaključuje „Nešenel interest“.