Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA MORNARICA obeležava 321 godinu postojanja

Foto: mil.ru

RUSKA MORNARICA obeležava 321 godinu postojanja

​Službeni datum rođenja ruske mornarice je dan kada je Bojarska duma na insistiranje Petra Prvog izdala dekret 30. oktobra 1696.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Nastanak pre nastanka

Međutim, to uopšte nije značilo da ranije flota nije postojala u zemlji. Čak i u Drevnoj Rusiji, preci su morali herojski odbraniti svoju nezavisnost od vizantijskih robova, divljih horda istočnih nomada, švedskih i nemačkih okupatora ... I oni su koristili ne samo kopnene sile, već i mornaričke snage koje su se borile protiv neprijatelja na svim dostupnim brodovima: lađama, čamcima, splavovima...piše Glas Moskve.

Rusija, odsečena iz Crnog mora i potisnuta sa obale Baltičkog mora, nekoliko stotina godina nije mogla razviti vlastitu plovidbu. Zbog toga nije ni bilo reči o osnivanju redovne flote.

Tek nakon oslobađanja od tatarsko-mongolske invazije, poraza švedskih i turskih protivnika, Rusija je imala pristup morima i počela da gradi svoju flotu.

Nosilac ruske trobojke

Inače, prvi vojni brod “Orao”, koji je osmišljen da zaštiti ruske trgovačke brodove na Kaspijskom moru, izgrađen je skoro tri decenije pre sudbinske odluke Dume.

Iako je ovaj brod trajao vrlo kratko (samo dve godine), sa istorijske tačke gledišta njegovo stvaranje može se smatrati značajnim događajem. Tada je po prvi put u ruskoj zemlji postavljena zastava koja je, po dekretu cara Alekseja Mihailoviča, imala tri boje: belu, plavu i crvenu. A u maju iduće godine, kada će ruska trobojka slaviti 350 godina postojanja, biće vrlo prikladno da se prisetimo da je mornarica najzaslužnija za njen nastanak.

Ruska imperija

Jedna od prvih flotnih formacija bila je flota Azov (glavna baza je grad Taganrog), jer su se glavne borbe na jugu Rusije odvijale u tvrđavi Azov.

Nešto kasnije počela se formirati Baltička flota sa bazom u Kronštatu (osnovana 18. maja 1703. godine), koja je odigrala značajnu ulogu u Severnom ratu između Švedske i koalicije severnoevropskih država.

Glavni rezultat tog rata bio je pojava nove imperije u Evropi - Ruske imperije. To jeste još jedan pokazatelj koliko je uloga mornarice značajna u formiranju ruske države.

Istina, do tada je Azovska flota prestala da postoji - to je bio jedan od uslova u mirovnom sporazumu između Rusije i Turske.

Redovna mornarica početkom novembra 1721. preimenovana je u Rusku carsku mornaricu. U ovom vremenskom periodu uključeno je još dve novoformirane flote: Pacifička (21. maja 1731.) i Crnomorska (13. maja 1783. godine).

“Crvena mornarica”

U ovoj formi postojala je do aprila 1917. godine, nakon čega je postala poznata kao Crvena flota radnika i seljaka.

Ubrzo potom je dopunjena još jednim flotom - Severnoj flotom (1. juna 1933.) i 1953. godine postaje poznata kao mornarica SSSR-a.

Na svojoj osnovi 14. februara 1992. formirana je ruska mornarica, koja danas, u smislu borbene snage i tehničke opreme, prevazilazi sve svoje pretke zajedno.

Slava novog doba

Uzimajući u obzir da ruske atomske podmornice sa balističkim raketama imaju dug period autonomije (do 90 dana), da mogu tajno manevrisati bilo gde u Svetskom okeanu i lansirati rakete iz podvodne pozicije (što je nebrojeno puta dokazano), lako je zamisliti o kakvoj je snazi reč. I kakvoj garanciji sigurnosti.

U svakom slučaju ne bi trebalo zaboraviti na neke tipove površinskih brodova sposobnih za nošenje krstarećih raketa sa nuklearnim bojevim glavama, na primer, tešku krstaricu “Petar Veliki”. On je najmoćniji i najuticajniji brod u ruskoj mornarici i najteži u svetu klase ne-avionosećih.

Ali moderna flota Rusije je poznata ne samo zbog nuklearne komponente.

Nedavno su svi saznali šta su ruski površinski brodovi i dizelne podmornice koje su ispaljivale krstareće rakete na položaje Islamske države u Siriji, na udaljenosti od njih od dve hiljade kilometara. U isto vreme svaki projektil pogodio je metu. Pa, koja druga flota na svetu je sposobna za takav filigranski “posao”?

Teoretski, to može, ali praktično niko nije pokazao osim Rusije.

Zbog toga nije iznenađujuće što je, prema rečima stranih vojnih stručnjaka i političara, ruska mornarica danas dovoljno razvijena i moćna struktura, a Rusija je jedna od najjačih pomorskih snaga na svetu.

Istovremeno, Rusija se neće zaustaviti na tome. To je jasno pokazao ruski ministar odbrane, general-pukovnik Sergej Šojgu.

Konkretno, on je istakao da proširenje prisustva ruskih mornaričkih brodova u strateški važnim regijama Svetskog okeana - u uslovima nestabilne vojne i političke situacije - ima poseban značaj.

I nema sumnje da će se to dogoditi. Ruski mornari ne samo da imaju način da plove morima i okeanima, već imaju šta i da se pokažu. A do 2020. godine, njihove mogućnosti će se znatno proširiti.

Do tada flota planira da u svoj sastav primi više od pedeset novih površinskih brodova raznih klasa i više od dvadesetak podmornica. Takođe, biće pojačana za raketne sisteme koji mogu da lansiraju najnovije rakete “Kalibar” i “Oniks”.

Ali najvažnije od navedenog jeste da Rusi ne moraju da sumnjaju: Flota je i dalje jedan od glavnih zaštitnika njihove zemlje.