Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA MORNARICA poručila seriju od 18 malih raketnih brodova

Foto: sputniknews

RUSKA MORNARICA poručila seriju od 18 malih raketnih brodova

Ruska mornarica očekuje da dobije seriju od 18 malih raketnih brodova projekta 22800

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"Serija se za sada sastoji od 18 brodova. Glavni brodovi se grade u fabrici “Pella”, a pogon “More” u Feodosiji i zavod u Komsomolsk-na-Amuru takođe će se baviti izgradnjom ovih brodova", rekao je zamenik komandanta ruske mornarice Viktor Bursuk.

Bursuk je takođe napomenuo da se na Dalekom istoku planira izgraditi šest takvih brodova, a početak izgradnje treba da počne 2018. godine, prenosi Glas Moskve.

Zamenik komandanta ruske mornarice je u petak učestvovao na ceremoniji lansiranja prvog serijskog raketnog broda projekta 22800 "Tajfun" u fabrici Pella.

Projekat 22800 (kod "Karakurt") razvio je Centralni biro za dizajn "Almaz". Mali raketni brodovi dizajnirani su za obavljanje poslova u blizini mora.

Ovi brodovi će imati deplasman od oko 800 tona, brzinu - 30 čvorova. Dužina broda će biti oko 67 metara, širina - oko 11 metara, opseg navigacije - do 2,5 hiljada milja.

Mali raketni brodovi će biti opremljeni kompleksom visoko preciznog raketnog oružja i modernim artiljerijskim sistemima, uključujući raketni sistem “Kalibar-NK”, kao i savremenim komandnim i kontrolnim kompleksima, radio komunikacijom, navigacijom, kompletom za elektronsko ratovanje i kontramere, oružjem protiv sabotera.