Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA MORNARICA računa na nove nade "Lider" i "Štorm"

Foto: defence.ru

RUSKA MORNARICA računa na nove nade "Lider" i "Štorm"

Kroz par meseci Ministarstvo odbrane Rusije će pripremiti konačnu varijantu programa nabavke naoružanja za period 2018-2025.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Postoji nekoliko krupnih projekata koji su od vitalnog značaja za rusku ratnu mornaricu.

„Arktik ima ključni značaj za budućnost Rusije i uopšte svetske ekonomije. Zbog toga Moskva ulaže veliki novac u projekte vezane za ovaj region, počev od eksploatacije rudnog bogatstva, pa sve do odbrane“, rekao je Dmitrij Litovkin, vojni analitičar, prenosi Glas Moskve.

Po njegovim rečima, jedan od najvažnijih projekata ekonomskog razvoja ruskog dela Arktika je izgradnja novog nuklearnog ledolomca. Njegova oznaka je LK-110Я „Lider“.

Novi nuklearni ledolomac “Lider”

To je jedan od skupljih projekata. Cilj je da se zamene sovjetski ledolomci koji su danas u arsenalu ruske flote. Novi ledolomac će razvijati brzinu od 14 čvorova (oko 24 km/čas) kroz sloj leda debeo 4,4 metra. To će mu omogućiti dva motora na nuklearni pogon i pojačani pramac od kompozitnih materijala.

„On će čistiti puteve za trgovačke, putničke i ratne brodove. U ledu će praviti prolaz širine pedesetak metara“, rekao je Litovkin.

„Lider” će imati deplasman od 80.000 do 120.000 tona. Služiće i kao spasilački brod u operacijama na Severnom morskom putu.

“Brat” Admirala Kuznjecova

Mnogo se govori i o projektu nosača aviona „Štorm“, koji se takođe nestrpljivo očekuje. To će biti jedna od najvećih plovećih vazduhoplovnih baza na svetu.

„Štorm“ će biti napravljen kao klasičan nosač aviona. Na palubi neće biti nikakvog dodatnog oružja, nego samo avioni – lovci i bombarderi. I ovaj brod će imati logistiku i zaštitu, kao što je ima 19 američkih nosača aviona. Pratiće ga čitava eskadrila bojnih brodova i podmornica.

Pored toga, dva motora na nuklearni pogon RITM-200 će omogućiti „Štormu“ da razvija brzinu od 30 čvorova (55 km/čas). Ukupan deplasman broda će iznositi 100.000 tona, a gaz 11 metara. Posada će brojati oko 4.000 članova.

Proizvođači imaju zadatak da naprave i lovačke avione koji će se koristiti na ovom brodu. Ima nekoliko potencijalnih kandidata koji mogu biti prilagođeni za potrebe korišćenja u mornaričkoj avijaciji.

To je, pre svega, lovački avion Su-57 pete generacije, o kome se mnogo govori i koji je u ovom trenutku na fabričkom testiranju. Drugi kandidat je lovac generacije 4++ MiG-35. On je prvi put predstavljen javnosti ove godine na avio-izložbi „MAKS 2017“.

Budućem glavnom brodu ruske ratne mornarice potrebni su i specijalni dokovi i infrastruktura. Ministarstvo odbrane će u te svrhe potrošiti veliku sumu novca.