Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA MORSKA PEŠADIJA neustrašiva i posle 300 godina postojanja

Foto: absoluttv.ru

RUSKA MORSKA PEŠADIJA neustrašiva i posle 300 godina postojanja

​Ruski marinci su tokom cele svoje istorije važili za neustrašive borce, zbog čega su ih prozvali — „crna smrt“.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Pripadnici tih jedinica nastavljaju slavnu tradiciju svojih prethodnika.

Komandant Vojno-pomorske flote, admiral Vladimir Koroljov, uveren je da će morska pešadija, i posle više od tri veka od svog osnivanja, nastaviti da jača profesionalizam, potvrđujući svoj status elitnih jedinica u Oružanim snagama Ruske Federacije, i da će i ubuduće biti u stanju da obavlja i najsloženije zadatke, prenosi Glas Moskve.

On je rekao da se morska pešadija nalazi u fazi aktivne modernizacije, što je čini savremenom i efikasnom, a opremljenost arktičkih jedinica omogućava efikasno ispunjavanje zadataka na visokim geografskim širinama, u uslovima niskih temperatura.

„Istorija ruske morske pešadije traje već 312 godina. To je slavna pobednička istorija, koja inspiriše marince da obavljaju svoje zadatke u ime domovine i svete andrejevske zastave“, naveo je Koroljov.

Morska pešadija se s pravom smatra delom elite Oružanih snaga Rusije, zajedno sa desantnim jedinicama i jedinicama za specijalne operacije.

Tokom svoje duge istorije ruski marinci su učestvovali u stotinama odlučujućih bitaka i ostali su upamćeni po junačkim podvizima.

Između ostalog, zaslužni su za pobede protiv švedske vojske kod Ganguta i turske vojske kod Češmi, opsadu Ismaila i Krfa, odbranu Port Artura i Sevastopolja.

Pokazali su ogromno junaštvo tokom dva svetska rata i oružanih sukoba poslednjih decenija.

Nadimak „crna smrt“ nisu slučajno dobili. Tako su ih, tokom Drugog svetskog rata, prozvali nemački okupatori, koji su bili prestravljeni načinom na koji ruski marinci ratuju, a taj naziv su im nadenuli zbog crnog kaputa i neverovatne hrabrosti.

Čak i kada su čitavu Crvenu armiju preobukli, morska pešadija je zadržala svoje prugaste potkošulje, tzv. „teljnjaške“, i mornarske kape. U borbu su išli razdrljenih grudi, držeći u zubima crne trake svojih kapa.

Savremena morska pešadija ruskih Oružanih snaga je visoko mobilna, opremljena je savremenom tehnikom i naoružanjem, obučena je za razne desantne operacije na moru i kopnu, a njihov glavni zadatak je odbrana nacionalnih interesa Rusije u svim morskim pravcima.