Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruska obaveštajna služba: Pad aviona izazvali teroristi

Ilustracija Foto: staralliance.com

Ruska obaveštajna služba: Pad aviona izazvali teroristi

​Prvi čovek ruske obaveštajne službe FSB Aleksandar Bortnjikov rekao je da su teroristi izazvali pad aviona "Idžiptera" na letu MS804 od Pariza do Kaira.

Svet
Izvor: B92.net

Prvi čovek ruske obaveštajne službe FSB Aleksandar Bortnjikov rekao je da su teroristi izazvali pad aviona "Idžiptera" na letu MS804 od Pariza do Kaira.

On je rekao da je to "po svemu sudeći, teroristički čin, čiji je rezultat smrt 66 ljudi iz raznih zemalja".

"Pozivamo sve, uključujući i naše kolege i partnere iz Evrope, da uložimo zajedničke napore da otkrijemo ko je odgovoran za ovaj teroristički napad", rekao je on.

Bortnjikov je rekao i da su agenti FSB u saradnji s kazahstanskim obaveštajcima osujetilaiplan jedne terorističke grupe da u "većim gradovima u Rusiji" izvede napade slične onima u Parizu.

"U februaru smo suzbili aktivnosti kriminalne grupe koji su želeli da u Rusiji izvedu scenario iz Pariza", rekao je on.

Uzrok pada aviona na letu MS804 zasad nije poznat, ali zvaničnici Francuske, Grčke i Egipta nisu isključili mogućnost terorizma.

List "Figaro" navodi da su francuske vlasti usmerile istragu ka osoblju aerodroma "Šarl de Gol" kako bi ustanovili da li je neko od radnika predstavljao "bezbednosni rizik".

Mogućnost terorističkog napada spominju i eksperti, koji ističu da bi u slučaju tehničkih problema posada imala vremena za reakciju i slanje signala kontroli leta.