Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruska Pacifička flota DOBIJA POJAČANJE

Foto: sputniknews

Ruska Pacifička flota DOBIJA POJAČANJE

​Jedna od najjstarijih ruskih flota obeležila je juče 286 godina postojanja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Pacifička flota Rusije uskoro će dobiti tri nove korvete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na Dan Pacifičke flote koji je obeležen u nedelju 21. maja, navodi Glas Moskve.

„U primorskoj fabrici izvode se finalni testovi korvete ’Savršeni‘, a u bliskoj budućnosti za njom će u sastav flote ući i korvete ’Gromki‘ i ’Heroj Rusije Cidenžapov‘“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da su u poslednjih nekoliko godina u flotu uključene nuklearne balističke raketne krstarice „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“, desantni brod „Ivan Karcov“, remorker „Aleksandar Piskunov“, dva protivdiverzantska broda tipa „Gračonok“ i više brodova za podršku, među kojima spasilački brod „Igor Belousov“ sa jedinstvenom opremom.

„Nastavlja se istraživanje i razvoj potencijalnih lokacija za baziranje flote. Trenutno se završava priprema za drugu jedinstvenu naučno-istraživačku ekspediciju Ministarstva odbrane i Ruskog geografskog društva na ostrva Kurilskog arhipelaga Matua, koja će se održati u periodu od juna do septembra 2017. godine“, saopštilo je rusko ministarstvo.

Istovremeno su obalski delovi flote dobili raketne sisteme „Bal“, a kao zamenu sistema protivvazdušne odbrane S-300 došao je raketni sistem S-400 „Trijumf“. Pomorska avijacija u Primorju i na Kamčatki dopunjena je modernizovanim protivpodmorničkim avionima Il-38N i helikopterima Ka-29.

„Letnji period obuke koji počinje 1. juna biće za flotu jednako napet. Posada će morati da pokaže svoje znanje u desetinama velikih vežbi, između ostalog i međunarodnim, kao i da nastavi da obavlja zadatke borbene dužnosti u svetskom okeanu“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.