Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA "RAKETA MIROTVORAC" biće probno lansirana u oktobru

Foto: gazeta.ru

RUSKA "RAKETA MIROTVORAC" biće probno lansirana u oktobru

Raketa „Sarmat“ upravo je prošla ceo kompleks fabričkih testiranja i spremna je za prvo probno lansiranje, možda već u oktobru.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Raketa će biti teška ukupno 100 tona, od toga će imati 10 tona korisnog tereta, što znači da može nositi 15 balističkih raketa sa zasebnim samonavođenim bojevim glavama, od kojih svaka ima snagu od 150 do 300 kilotona.

Bojeve glave će biti raspoređene u vidu „grozda“. Posle povratka u atmosferu svaka od njih se odvaja i nastavlja put ka svome cilju u skladu sa sopstvenim programiranim algoritmom.

Zahvaljujući svim tim inovacijama „Sarmat“ je najveća i najteža raketa na svetu i jedna od najrazornijih, prenosi Glas Moskve.

Ona će služiti kao efikasan faktor nuklearnog odvraćanja koji će doprineti jačanju mira i stabilnosti u svetu.

Pored svega rečenog, raketa može da uništava ciljeve u radijusu od 17.000 kilometara, između ostalog i na drugoj strani planete jer može da leti preko Južnog pola.

„Potencijalni protivnik neće očekivati napad Rusije preko Južnog pola. Zbog toga ćemo ga primorati da potroši podosta novca za novu liniju odbrane, mada ona svakako neće biti efikasna. To će omogućiti Rusiji da ima više slobode u svojoj spoljnoj politici“, rekao je Vladimir Jevsejev, direktor Centra za socijalna i politička istraživanja.

On je dodao da je ovo oružje neophodno kako bi zamenilo svoju zastarelu prethodnicu, raketu R-36M2 „Vojvoda“.

„Ta interkontinentalna balistička raketa je proteklih 30 godina služila kao faktor odvraćanja mogućih konflikta i obezbeđivala nam mirno nebo“, nastavio je ekspert.

„Došlo je vreme da ona ode u zasluženu penziju i preda štafetu novoj generaciji“.

U ovakvim projektima učestvuje i tesno sarađuje oko 500 kompanija. Zbog toga je neophodno izvršiti maksimalan broj fabričkih testiranja.

Čim interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ uđe u vojnu strategiju, biće razmeštena u Istočnom Sibiru blizu grada Čite, što garantuje njeno bezbedno lansiranje jer neće biti moguće presretanje sa strane mora.

„Ukupno će biti 154 rakete tipa ’Sarmat’ jer toliko ima ukopanih silosa za raketu ’Vojvoda’, koja je služila kao mirotvorac tokom proteklih 30 godina“, rekao je Vadim Kozjuljin, profesor Akademije vojnih nauka.