Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA SEVERNA FLOTA "napunila" 284 godine

Foto: mil.ru

RUSKA SEVERNA FLOTA "napunila" 284 godine

Pre tačno 284 godine nastala je flota koja je vrlo brzo postala legenda ruske mornarice.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U 15. veku, Belo i Barencovo more igrali su važnu ulogu u trgovinskoj floti Rusije. Pristup lukama oslobođenim od leda na severnim morima bila je jedna od najvažnijih komponenti ruske pomorske strategije. Naročito nakon pojave Nemačke kao jake pomorske sile na Baltičkom moru, piše Glas Moskve.

U tom smislu, 1895. je počela izgradnja prve vojne luke (baze) na severu. Nepunih 40 godina kasnije, nakon Staljinovog obilaska Arktika, 1. juna 1933. godine osnovana je Severna flota.

Najteži test za mladu Severnu flotu bio je Drugi svetski rat. Međutim, za razliku od drugih flota, Severna flota je u ratu povećala svoju snagu.

Na početku Drugog svetskog rata, flota je imala 15 podmornica, osam razarača, sedam osmatračnica i brodova druge klase, kao i 116 borbenih aviona.

Do 1945. godine u svom sastavu je imala borbeni brod, krstaricu, 17 razarača, 51 patrolni čamac, 45 podmornica lovaca, 43 čistača mina, 56 torpedo brodova, 42 podmornice, 718 aviona različitih klasa, 256 priobalnog artiljerijskog oružja i više od 25 hiljada marinaca.

Tokom rata, flota je uspešno zadržala incijativu na moru, a marinci i mornarica su hrabro delovali štiteći ustavni poredak u Čečeniji. Desetorica su dobila zvanje heroja Ruske Federacije, a više hiljada vojnika na svojim grudima ponelo je medalje.

Čuvene “crne beretke” Severne flote veoma ceni predsednik Rusije Vladimir Putin.

Tako je jednom prilikom rekao: “Banditi se nisu uzalud plašili, a samo jer “crne beretke” za strah nisu znale. Iskreno vam zahvaljujem na nesebičom vojnom radu, lojalnosti, predanom služenju otadžbini. Uveren sam da, dok u redovima imamo ljude poput vas - naša domovina Rusija biće nepobediva”

Kako istorija pokazuje za narod Rusije Severna flota je bila i nastavlja da bude bedem domovine, nade i ponosa.Danas, Severna flota predstavlja operativni i strateški savez pomorske flote Rusije.

U njenom sastavu se nalaze brodovi i podmornice, korpus kopnenih snaga, avijacija i PVO.

Severna flota ima jedinstvene brodove. To su teški nosač aviona „Admiral Kuznjecev“ i atomska raketna krstarica „Petar Veliki“.

Mornari Severne flote intenzivno osvajaju i proučavaju Arktik.

Brodovi sve češće plove po Novosibirskom arhipelagu, Novoj zemlji i arhipelagu Zemlje Franca Josifa.