Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA SEVERNA FLOTA nastavila pohod na Arktik

Foto: livejournal

RUSKA SEVERNA FLOTA nastavila pohod na Arktik

Odred brodova Severne flote nastavlja pohod na Arktik, a u petak su brodovi i plovila za podršku stigli do Karskog mora

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"Odred brodova Severne flote, ispunjavajući zadatke dugog puta ka Arktiku, napustio je zaliv Jenisej i došao do Karskog mora", rekao je načelnik službe za medije Severne flote, kapetan prvog ranga Vadim Serga.

Napominje se da veliki brod anti-podmornica “Severomorsk”, veliki kopneni brod “Kondopoga”, tanker “Sergej Osipov”, spasilački brod “Pamir” i “KIL-164” nastavljaju da prate severoistočni pravac u područjima u blizini trase Severnomorskog puta.

Planirano je da se hidrografski brod "Senež", koji sprovodi istraživanja na Arktiku, pridruži odredu ovih brodova, piše Glas Moskve.

Pored toga, u bliskoj budućnosti helikopteri Ka-27 na brodovima BCP-a "Severomorsk" izvodiće ledeno izviđanje duž rute odreda brodova.

Ranije su svi brodovi i plovila odreda dopunjavali gorivo od tankera "Sergej Osipov" na putu u luci Dikson.

Dodaje se da su se brodovi "Georgij Pobedonosac" i "Aleksandar Otrakovski", nakon što su učestvovali u obuci odbrane važnog industrijskog objekta na poluostrvu Tajmir, povukli iz odreda Severne flote i krenuli ka Barencovom moru.

Šesta arktička ekspedicija površinskih snaga Severne flote počela je 10. avgusta povlačenjem iz glavne baze flote - Severomorsk. Prvi veliki marš za istočni deo ruskog Arktika održan je 2012. godine.

Tada su marinci Severne flote po prvi put u istoriji ruske mornarice izvršili amfibijsko sletanje na neuređenu obalu ostrva Kotelni.