Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruska vojna vozila uskoro sa ŠTITOM OD NEVIDLJIVOG ALUMINIJUMA?

Foto: Vitalij Kuzmin

Ruska vojna vozila uskoro sa ŠTITOM OD NEVIDLJIVOG ALUMINIJUMA?

Ruski stručnjaci iz Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta "MIFI" zajedno sa kolegama iz nekoliko instituta razvili su tehnologiju za proizvodnju transparentnog aluminijuma.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“U ovom trenutku transparentni aluminijum ima dovoljnu čvrstoću, a kada je reč o najvažnijoj karakteristici - izdržljivosti - prevazilazi sve transparentne materijale, uključujući i kvarcno staklo”, rekli su istraživači.

Iako je do sada pojam transparetnog aluminijuma bio poznat samo fanovima “Zvezdanih staza”, obzirom da je spominjan kao važna komponenta čuvenog “Enterprajza”, činjenica je da ovaj materijal itekako postoji i uspešno se koristi u inženjeringu.

Njegova snaga i otpornost su četiri puta veći nego kod aluminosilikalnih stakala. Osim toga, ovaj materijal može da izdrži zagrevanje do 2.100 stepeni Celzijusa, navodi Glas Moskve.

Trenutno postoji povećana snaga prodora lakog oružja i artiljerije malog kalibra, što tera pronalazače sigurnosne opreme da razvijaju mogućnosti za poboljšanje performansi oklopnih materijala i zaštitne strukture.

To se posebno odnosi na štitove od transparentnih materijala.

Pronalazači tvrde da će se transparentni aluminijum koristiti u velikom broju vojnih i komercijalnih svrha, kao što su prozori i kupole za svemirske letelice i spoljašnji nevidljivi oklop vojnih vozila.