Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA VOJSKA do kraja godine odlazi iz Sirije

Foto: mil.ru

RUSKA VOJSKA do kraja godine odlazi iz Sirije

​Na teritoriji Sirije Islamska država će biti uništena do kraja godine, a ruske vazdušno-kosmičke snage će napustiti zemlju.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Izjave date na sastanku predsednika Rusije i Sirije, Vladimira Putina i Bašara el Asada, govore o tome da će se borba protiv Islamske države u Siriji završiti do kraja ove godine.

Tokom ovog vremena, ruske vojne snage napustiće zemlju, precizirao je prvi zamenik predsedavajućeg odbora za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Franc Klincevič, a prenosi Glas Moskve.

„Ove izjave ukazuju da će vojna operacija biti završena do kraja godine. Na teritoriji Sirije Islamska država će biti uništena do kraja godine, a ruske vazdušno-kosmičke snage će napustiti zemlju“, rekao je ruski senator.

Nakon završetka protivterorističke operacije u Siriji ruske vojne baze u toj zemlji će ostati, ali će brojnost kopnenih i vazdušno-kosmičkih snaga biti smanjena.

“Izjave koje su se čule na sastanku ruskog i sirijskog predsednika svedoče o „kolosalnom“ prodoru u procesu vojno-političke stabilizacije situacije u Siriji i borbi protiv terorizma u toj zemlji”, dodao je Klincevič.

Senator je skrenuo pažnju na izjavu Asada koji je Rusiju nazvao glavnim garantom spoljnog nemešanja u poslove Sirije.

Predsednici Rusije i Sirije, Vladimir Putin i Bašar el Asad, usaglasili su se na sastanku u Sočiju da se vojna operacija u Siriji približava kraju i da sada treba preći na političke procese.

Predsednik Sirije se tokom svoje jednodnevne posete Rusiji nakon razgovora sa Putinom sastao i sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Lideri dveju zemalja takođe su razmatrali i principe održavanja Kongresa nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju.