Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruska vojska dobija telohranitelja tenkova "TERMINATORA"

Foto: alternathistory.com

Ruska vojska dobija telohranitelja tenkova "TERMINATORA"

“Terminatori” su nova i prilično zanimljiva tehnika sa stanovišta borbene upotrebe, koja u mnogim pogledima nema pandana u svetu.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ministarstvo odbrane Rusije i „Uralvagonzavod” su na forumu „Armija-2017” potpisali ugovore o isporuci novih tenkova T-90M i vozila za podršku „Terminator”, kao i ugovore o generalnom remontu tenkova T-72B, T-80BV i T-90.

Ruska vojska će dobiti novi tip oklopne tehnike – borbeno vozilo za podršku tenkovima “Terminator”, kao i najnoviju modifikaciju tenka T-90 – tenk T-90M, piše Glas Moskve.

“Terminatori” su nova i prilično zanimljiva tehnika sa stanovišta borbene upotrebe, koja u mnogim pogledima nema pandana u svetu.

Uprkos činjenici da je njihov glavni cilj da se pokriju tenkovi od pešadijskog granatiranja, BMPT je strašan neprijatelj opremi suparnika.

Vrlo je moguće da će se ime “Terminator” kasnije vezivati za razvoj kopnenih borbenih robota budućnosti. Visok stepen automatizacije i moćno oružje u borbi čini ovu tehniku automatskim “mlinom za metal”.

Telohranitelji tenkova

Uključivanje novih vozila u tenkovske jedinice omogućava stvaranje posebne oružane zaštite, koja bez problema eliminiše protivtenkovske komplekse i oklopne mete.

Istovremeno, “Terminatori” mogu delovati nezavisno - da ojačaju pešadiju, zaštite predmete i prate kolone, da prepoznaju teroriste na gornjim spratovima zgrada.

Oprema borbenih vozila je impresivna: obezbeđena je sveobuhvatna balistička zaštita od oružja za uništavanje, visoko efikasna sredstva za otkrivanje cilja, automatizovani sistem protivpožarne kontrole, visoko precizno vođena oružja sa supersoničnim projektilima, kao i moćno automatsko oružje sa velikom municijom.

Dve automatske 2A42 puške sa brzim otpuštanjem od 30 mm (korišćene na helikopterima Mi-28) sa eksplozivnim fragmentacijom. Zatim, municija od 850 granata u dva magacina.

Pored toga, postoje četiri supersonične vođene rakete kompleksa Ataka-T sa kumulativnim i termobarskim bojnim glavama, kao i dva automatska bacača granata od 30 mm u oklopnim odeljcima sa municijom od po 300 granata.

Izgleda da je dizajnerima ovaj čitav arsenal bio mali, tako da su pored toga postavili i dva mitraljeza od 7,62 milimetara.

Zahvaljujući snažnoj optici i termičkoj rezoluciji, mašine su idealno pogodne za uklanjanje operatora ATGM-a, snajpera i bacača granata dan i noć.

U bitci od "Terminatora" nema spasa - vatra za suzbijanje može se voditi u sektoru od 360 stepeni. Programeri su uspeli da to postignu uvođenjem specijalnih "elektronskih mozgova" mašine - višekanalnog sistema za kontrolu vatre.

Istovremeno, ono što je važno, kompleks oružja se kontroliše odvojeno i postavlja se iza bočnog dela u vidu mini tornja.

Posadu modernizovanog BMPT-72 "Terminator-2" čine tri osobe. Oprema za posmatranje omogućava komandiru borbenog vozila da prepozna neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara.