Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA VOJSKA druga najjača na svetu

Foto: sputnjiknews.com

RUSKA VOJSKA druga najjača na svetu

Efikasnost Oružanih snaga Rusije u odnosu „cena — kvalitet“ je veća nego kod drugih zemalja

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Rusija je zauzela drugo mesto na spisku najmoćnijih armija u svetu, objavila je međunarodna kompanija „Global fajerpauer“.

Prema istraživanju, Rusija poseduje najmoćnije kopnene snage, a vodi po broju borbenih tenkova. Na vrhu liste nalazi se američka armija, koja troši najviše novca na svetu na odbranu, a na trećem mestu je najbrojnija Narodnooslobodilačka vojska Kine, prenosi Glas Moskve.

Prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednosti Franc Klincevič smatra da je rang lista prilično objektivna. Prema njegovom mišljenju, bez obzira na to što se Rusija našla iza SAD, efikasnost Oružanih snaga Rusije u odnosu „cena — kvalitet“ je veća.

„Ne treba zaboravljati da Amerikanci u te svrhe troše deset puta više sredstava od nas“,

Među prvih deset su oružane snage Indije, Francuske, Velike Britanije, Japana, Turske, Nemačke i Egipta. Na rang-listi se nalazi ukupno 133 zemlje.

Za procenjivanje je uzeto u obzir više od 50 faktora. U napomeni istraživanja se navodi da rangiranje učesnika zavisi ne toliko od ukupne količine vojne tehnike, koliko od izbalansiranosti vojne moći zemlje i raznovrsnosti raspoloživog oružja.

Stručnjaci nisu uzimali u obzir nuklearno oružje, ali su nuklearne sile dobile dodatne poene.

Ključni faktor prilikom ocenjivanja bila je brojnost, tako da su zemlje sa velikim brojem stanovnika po pravilu imale veći rejting.

Takođe su uzeti u obzir geografski položaj zemlje, „logistička fleksibilnost“ i količina prirodnih resursa.

Zemlje koje nemaju izlaz na more nisu bile kažnjene zbog nedostatka flote, dok su morske sile gubile poene zbog nedostatka raznovrsnosti u naoružanju flote.

Osim toga, zemlje NATO-a dobile su bonus zbog mogućnosti da raspolažu sredstvima iz zajedničkih resursa Alijanse.

Politički sistem zemlje i priroda vojnog rukovodstva nisu uzeti u obzir prilikom ocenjivanja.

I na prošlogodišnjoj rang-listi „Global fajerpauera“ Rusija je takođe bila na drugom mestu.

Tada su istraživači istakli da je ruska vojska ojačala zbog velikog programa modernizacije, povećanja obima proizvodnje i nabavke tehnike u odbrambenoj industriji.