Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKA VOJSKA nabavlja još 4.000 borbenih vozila "Terminator"

Foto: sfw.so

RUSKA VOJSKA nabavlja još 4.000 borbenih vozila "Terminator"

Krasi ga snažna konfiguracija naoružanja, koja ima za cilj da se efikasno bori protiv neprijateljske žive sile koja je zaklonjena.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Vice-premijer Ruske Federacije zadužen za odbrambenu industriju, Dmitrij Rogozin, objasnio je zašto postoji veliki interes za nabavkom borbenog vozila za podršku tenkova BMPT „Terminator“, piše Glas Moskve.

On je na svom Fb profilu napisao samo jednu rečenicu koja obrazlaže svo interesovanje inostranih vojski za nabavku ovog vozila, a to je da se radi o oružju jedinstvene konstrukcije koje nema adekvatnog konkurenta u svetu.

Za BMPT „Terminator“ posebno interesovanje su iskazale države poput Sirije i Izraela. Sirija, jer je na delu videla borbene mogućnosti ovog sredstva u borbi protiv terorista, i Izrael, koji ništa ne prepušta slučaju kada se oružje novog kvaliteta pojavi u redovima njegovih regionalnih neprijatelja, kao što je to slučaj sa sirijskom vojskom.

Nema sumnje da su elementi sirijske obaveštajne službe prisutni na terenu, i da imaju solidan uvid u kvalitet ruskog borbenog vozila potkrepljen izvorima sa „obe“ strane fronta.

Ruski vojni ekspert, Viktor Murahovski izneo je osnovne borbene karakteristike i perspektive ruskog „Terminatora“.

„Kao prvo, osnovni koncept borbenog vozila za vatrenu podršku tenkovima u napadu, postoji još iz vremena SSSR-a. Njegova osnovna namena je rešavanje zadataka vatrene podrške u bližem radijusu fronta, u zoni dejstva tenkovskih topova (do 5,000 metara u dubinu neprijateljskog fronta).

Za ovaj koncept je predviđena snažna konfiguracija naoružanja, koja ima za cilj da se efikasno bori protiv neprijateljske žive sile, koja je zaklonjena (bunkeri, rovovi, ruševine) i opremljena ručnim i raketnim protiv-tenkovskim sredstvima, kao i protiv mobilnih vatrenih tačaka kao što su protivnički tenkovi, borbena vozila pešadije, motorizovana sredstva i sl.

Za opremanje vozila je primenjena hibridna topovsko-raketna šema sa 2 sparena topa 2A42 u kal.30mm i protiv-tenkovskim raketama 9M120 Ataka, koje mu obezbeđuju uspešnu borbu protiv najsavremenijih tenkova današnjice.

Ukratko, radi se o jednom univerzalnom borbenom sklopu koji efektivno može da pokrije ceo napadni ešelon prilikom proboja neprijateljskog fronta“ ističe Murahovski.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je već počelo da kupuje ova vozila. Tačna količina kupljenih „Terminatora“ za sada nije poznata, ali se pretpostavlja da na osnovu vrednosti potpisanog ugovora ne prelazi brojku od 10 jedinica, što predstavlja formaciju ranga jedne oklopne čete.

Pored ruske vojske, BMPT „Terminator“ se od nedavno nalazi i u redovima kazahstanske vojske, koja ga već koristi u sklopu svojih oklopno-mehanizovanih jedinica.

Što se tiče inostranstva, pored Izraela i Sirije, za ovo vozilo je zainteresovana i Indija. Pojačano interesovanje za njega je rezultat njegove uspešne borbene premijere u Siriji. Postoje, doduše nezvanični izvori koji govore o izuzetno efikasnoj primeni ovog sredstva u uslovima sirijske pustinje, gde su teroristi opremljeni modernim protiv-oklopnim raketnim sredstvima naprosto desetkovani u bliskom sudaru sa ruskim „Terminatorom“.

Već od naredne godine se očekuje intenzivna ekspolatacija ovog sredstva u trupnim uslovima, na osnovu čega će se formirati praktična iskustva u kom pravcu treba dalje razvijati ovo vozilo.

Naime, ozbiljno se razmatra modifikacija topovskog naoružanja, tako što će se umesto 2 sparena topa 2A42, integrisati još jači top. Radi se o topu AU220M „Baйkal“ u kal. 57mm. Ovaj projekat bi nosio ime „Terminator-3“ a osnovna platforma će biti šasija tenka „Armata“.

Po rešavanju ovih problema očekuje se masovna proizvodnja „Terminatora“ i opremanje ruskih oklopno-mehanizovanih jedinica ovim sredstvom, i to u punom obimu.

Prema rečima načelnika Glavne uprave za oklopnu tehniku Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Aleksandara Ševčenka, samo ruska armija ima potrebu za nabavkom čak 4,000 jedinica BMPT „Terminator“.

Naime, poznata je činjenica da ruska vojska kao ključnu tačku u svojoj doktrini ima tendenciju maksimalnog očuvanja sopstvene žive sile, koja će se između ostalog ostvariti i radikalnom „robotizacijom“ bojišta, na kojem će osnovnu ulogu imati bezposadni ultra-sofisticirani robotizovani kompleksi.

Postoje ozbiljne indicije da se upravo na bazi BMPT „Terminator“ razvija prototip robotizovanog bezposadnog vozila, koje će činiti najveći broj od ukupno 4,000 „Terminatora“.