Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKE JEDINICE PVO I PRO u režimu pune borbene gotovosti

Foto: arms-expo.ru

RUSKE JEDINICE PVO I PRO u režimu pune borbene gotovosti

Pored jedinica PVO i PRO, i avijacija je izvršila prelet na sve operativne aerodrome i stupila u režim pune borbene gotovosti.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Jedinice PVO Zapadnog vojnog okruga ruske vojske, stupile su u režim pune borbene gotovosti, koja će trajati sve vreme održavanja vojne vežbe „Zapad-2017“.

Divizioni raketnih sistema S-300 i S-400, kao i hibridnih topovsko-raketnih sistema „Pancir-S“, hermetički su zatvorili nebo iznad prostora gde se odvija ova vežba, piše Glas Moskve.

Radi formiranja radarsko-osmatračkog polja na najopasnijim vazdušnim koridorima, koje neprijatelj može da iskoristi za eventualni raketni napad, jedinice PVO i PRO Zapadnog vojnog okruga ušle su u stepen pune borbene gotovosti.

Ove jedinice su posle uzbune izvršile marš, izašle na teren i u veoma kratkom vremenu zauzele raspored za intenzivno izvođenje borbenih dejstava.

Tokom vežbe „Zapad-2017“, jedinice PVO će izvršavati zadatke koji su vezani za neutralizaciju eventualnog vazdušnog napada uslovnog protivnika, na položaje i pozicije kopnene vojske neposredno na frontu, kao i obezbeđenje dubine fronta (logistika, komandni centri, civilna naselja, industrijska i putna infrastruktura).

Zadatak ovih sastava je, da u koordinaciji za lovačkom avijacijom izvrše presretanje i obaranje neprijateljskih vazdušnih objekata koji će se na vežbi uglavnom sastojati od imitacije velikog broja krstarećih raketa, bespilotnih letelica, ali i neprijateljskih lovačkih aviona i bombardera.

Pored jedinica PVO i PRO, i avijacija je izvršila prelet na sve operativne aerodrome i stupila u režim pune borbene gotovosti. Odatle je uhvatila vezu sa komandno-štabnim centrom koji rukovodi vežbom „Zapad-2017“, kao i ostalim segmentima u okviru sistema za radarsko osmatranje i javljanje, kao i elementima PVO i PRO.

U prvoj borbenoj liniji se nalaze lovci Su-27, Su-30SM, Su-35S i MiG-31, koji su odmah po dobijanju uzbune poleteli i uspostavili vazdušnu prevlast iznad šireg reona operacije.

Na mesta baziranja, koje uglavnom čini mreža vojnih i civilnih aerodroma sleteli su i veliki vojno transportni avioni Il-76 koji su prebacili operativnu komandu inžinjerskog sastava za tehničku podršku, kao i tehniku za održavanje i eventualnu popravku angažovanih letelica, kao i infrastrukture na aerodromima.

Jedinice Baltičke flote su izvršile sve uvodne zadatke koji podrazumevaju organizaciju odbrambene faze bitke u uslovima neposrednog borbenog kontakta sa neprijateljom.

Oni su na vojnom poligonu "Pravdinski" koji se nalazi u Kalinjingradskoj oblasti odbili sve napade neprijatelja, a zatim ga taktikom aktivne odbrane potpuno razbili na glavnim pravcima udara.

U operaciji su učestvovale motostreljačke jedinice Baltičke flote, u koordinaciji sa mornaričkim specnazom. Na svim tačkama fronta u punom obimu je angažovana artiljerija, a za konačni slom neprijateljskog napada i njegovo gonjenje su angažovane oklopne jedinice.