Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKE ZNAMENITOSTI: Veličanstvena CRKVA SPASA NA KRVI

Foto. Wikipedia

RUSKE ZNAMENITOSTI: Veličanstvena CRKVA SPASA NA KRVI

Crkva je podignuta 1883. godine na mestu gde je car Aleksandar Drugi smrtno ranjen u terorističkom napadu.

Svet
Izvor: Glas Moskve

Jedan od ruskih najveličanstvenijih pravoslavnih hramova našao se na sedmom mestu u kategoriji „Znamenitosti 2016“ po izboru putnika, ostavivši za sobom čuvenu Alhambru, Golden gejt, Aja Sofiju, Ajfelovu kulu, Akropolj i Big Ben.

Crkva je podignuta 1883. godine na mestu gde je car Aleksandar Drugi smrtno ranjen u terorističkom napadu. Kada je careva pratnja pogođena bombom 1881. godine, nepovređeni Aleksandar Drugi, poznat po tome što je 1861. godine oslobodio seljake kmetstva i planirao dalje reforme, uključujući prvi ustav zemlje, požurio je da pomogne svom povređenom kočijašu.

Nažalost, presudio mu je drugi terorista koji je čekao sa bombom. Nasledio ga je njegov 36-godišnji sin Aleksandar Treći, koji je odbacio sve očeve reforme, ali je ipak iz poštovanja podigao hram na mestu njegove pogibije. Za mnoge Ruse, crkva predstavlja simbol surove prekretnicu u istoriji zemlje, piše portal Glas Moskve.

Prvo mesto na popularnoj listi Trip advajzera zauzeo je Maču Pikču, slede Velika džamija šeika Zajeda u Abu Dabiju, Angkor Vat, Bazilika svetog Petra u Rimu, Tadž Mahal i džamija-katedrala u Kordobi.

Kako izgleda Crkva spasa na krvi pogledajte OVDE.