Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI ADUT: Nuklearna podmornica "Knez Vladimir" ulazi u borbeni sastav 2018. godine

Foto: sputniknews

RUSKI ADUT: Nuklearna podmornica "Knez Vladimir" ulazi u borbeni sastav 2018. godine

​„Knez Vladimir“ pripada četvrtoj generaciji nuklearnih podmornica.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Gotovo 15.000 tona zapremine, podvodna brzina od 30 čvorova, 16 interkontinentalnih balističkih raketa i veliko ime ispisano na rubu ispod Andrejevske zastave.

U Severnodvinsku je porinut strateški podvodni nosač raketa „Knez Vladimir“.

To je četvrta nuklearna podmornica projekta 955 „Borej“ i prva modernizovana krstarica iz serije „Knez Vladimir“ koja treba da uđe u borbeni sastav Severne flote već 2018. godine.

Tih i brz

„Knez Vladimir“ pripada četvrtoj generaciji nuklearnih podmornica.

Brodovi iz te kategorije su relativno tihi, zahvaljujući specijalnim propelerima, vodenim pogonskim sistemima i drugim tehničkim rešenjima.

Te podmornice su teško uočljive, imaju veliku brzinu i sposobnost da efikasno beže od potere.

Za izgradnju „Vladimira Velikog“ bilo je potrebno pet godina. Zvanična ceremonija njegovog porinuća održana je 30. jula 2012. godine.

Glavni komandant Vojne mornarice Rusije, admiral Vladimir Koroljev rekao je da je porinuće te krstarice važan praktični korak u jačanju mornaričkih strateških nuklearnih snaga.

Borbeno dežurstvo u sastavu Severne flote danas obavlja „Dmitrij Donski“. „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“ pripali su Tihookeanskoj floti.

U toku je izgradnja još četiri nuklearne podmornice. Reč je o „Knezu Olegu“, „Generalisimusu Suvorovu“, „Imperatoru Aleksandru III“ i „Knezu Požarskom“. Planirano je da oni budu porinuti do 2022. godine.

„Knez Vladimir“ je opremljen obnovljenim kompleksima radio-elektronskog naoružanja.

Dostojni konkurent

„Knez Vladimir“ je trenutno najnoviji i najsavršeniji podvodni strateški nosač raketa.

Na osnovu svojih taktičko-tehničkih karakteristika on prevazilazi američke nuklearne podmornice tipa „Ohajo“, koje čine osnovu morske komponente snaga SAD za nuklearno obuzdavanje.

Prvi „Borej-A“ može da zaroni do 400 metara, dok je dubina koju dostiže „Ohajo“ 365 metara.

On prevazilazi „Amerikanca“ i u podvodnoj brzini — 30 nasuprot 25 čvorova.

Automatizovanost upravljanja „Knezom Vladimirom“ omogućila je i da se smanji brojnost posade na 107 ljudi. Poređenja radi, na podmornicama tipa „Ohajo“ posadu čini 155 ljudi.

Osnovno raketno naoružanje ruske podmornice čini 16 interkontinentalnih balističkih raketa R-30 „Bulava“. Svaka od njih ima šest bojevih glava sa individualnim navođenjem, čiji je kapacitet po 150 kilotona.

Projekat će se dalje razvijati proizvodnjom podmornica „Borej-B“.