Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI "ALIGATOR" dokazao snagu u Siriji

Foto: livejournal

RUSKI "ALIGATOR" dokazao snagu u Siriji

​Helikopter Ka-52 je sagrađen na osnovu napadačkog helikoptera "Crna ajkula" Ka-50, ali je za razliku od svog prethodnika dvosed.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ka-52 je jedini savremeni udarni helikopter, izgrađen na koaksijalnoj šemi propelera.

Velika pažnja u projektovanju Ka-52 posvećena je otpornosti na borbena oštećena, piše Glas Moskve.

Više od trećine konstrukcije izrađeno je od kompozitnih materijala. Kabina je zaštićena sa 300 kg oklopa, kombinacijom oklopnih ploča koji štite od pogodaka do kalibra 23 mm, a oklopljeno staklo pilotske kabine štiti od zrna kalibra 12,7 mm.

Sistem za snabdevanje uljem i sistem prenosa, konstruisani su tako da omogućavaju let i rad helikoptera još 30 minuta od trenutka pogotka. A i sistem za snabdevanje električnom energijom letelice je dupliran.

Motori su razdvojeni u zasebne kapsule, a helikopter ima sposobnost leta i sa jednim motorom, u slučaju da je drugi pogođen.

Glavna namena ovog borbenog helikoptera su udari po oklopnim i mehanizovanim ciljevima, kao i borba protiv sporijih niskoletećih ciljeva.

Taktičke mogućnosti mu omogućuju dejstva po ciljevima na daljini do 10 km, a postignuti stepen integracije omogućio je izvršavanje veoma složenih zadataka.

Posadu čine dvoje, pilot i oficir za upravljanje oružjem, a sede rame uz rame, jedan pored drugog. Pilot osim kontrolom leta, upravlja i topom.

Sede na dva samoizbaciva sedišta K-37, konfiguracije „0-0", a katapultiranje u slučaju nezgode omogućeno je prvobitnim odbacivanjem elise i krova kupole kabine.

Naoružanje

Top 2A42 ima mogućnost izbora brzine gađanja i omogućuje selektivno snabdevanje municijom iz dva boksa napunjena pancirnom i razornom municijom. Cev omogućuje neprekidno ispaljivanje preko 500 metaka neprekidne vatre bez hlađenja.

Montaža topa je neobična, jer da bi se obezbedila preciznost instaliran je u centar simetrije helikoptera, čime je eliminisano dodatno ojačavanje strukture helikoptera. Elektrohidrauličko servo-upravljanje omogućava vertikalno i horizontalno pomeranje cevi topa na liniji vatre.

Na četiri tačke ispod krila može da nosi do 12 laserskih samonavođenih nadzvučnih protivtenkovskih raketa 9K121 Vihr-M koje su integrisane sa nišanskim sistemom Škval.

Rakete Vihr-M navode se na cilj laserskim zrakom i u mogućnosti su da probiju oklop debljine 900 mm. Zato se bojeva glava sastoji od velikog broja fragmenata, koji pri eksploziji svojom kinetičkom energijom deluju prostorno.

Domet ovih raketa je 8-10 km, dok se pri dejstvu noću ta vidljivost smanjuje na 6 km. Za uništavanje ciljeva na većim udaljenostima, do 15 km, ima dve rakete sa poluaktivnim laserskim samonavođenjem

Helikopter Ka-52 “Aligator” je zajedno sa Mi-28 "Noćni lovac" korišćen u Siriji, gde je pokazao svoju apsolutnu primenjivost u borbi protiv terorista.