Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruski atletičari bez Olimpijskih igara!

Ruski atletičari bez Olimpijskih igara!

U Rio de Žaneiru Rusiju će predstavljati samo Darja Klišina koja se takmiči u disciplini skok udalj

Svet
Izvor: Sputnjik

Sportski arbitražni sud ostavio je na snazi odluku Međunarodne asocijacije atletskih federacija — ruski atletičari neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Sportski arbitražni sud je odbacio žalbu koju su podneli Olimpijski komitet Rusije i 68 atletičara, saopštila je pres-služba organizacije.

„Sportski arbitražni sud nije usvojio žalbu Olimpijskog komiteta i 68 ruskih sportista“, navodi se na sajtu suda.

Odluka Suda bila je jednoglasna.

U Rio de Žaneiru Rusiju će predstavljati samo Darja Klišina koja se takmiči u disciplini skok udalj. Ostali sportisti su suspendovani sa međunarodnih turnira, uključujući Olimpijske igre.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da je odluka Sportskog arbitražnog suda o ruskim atletičarima loša vest. Odgovarajuće službe će analizirati situaciju, dodao je on.

Nezavisna komisija Svetske antidoping agencije (VADA) je pod rukovodstvom Ričarda Maklarena juče u Torontu predstavila rezultate istrage o dopingu u ruskom sportu. Prema rezultatima istrage, VADA je preporučila MOK da suspenduje reprezentaciju Rusije sa OI u Rio de Žaneiru.

Povod za istragu VADA bio je tekst u američkim novinama „Njujork tajms“. List je u maju objavio dokumente sa izjavama bivšeg šefa moskovske antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova, koji je tvrdio da je najmanje 15 ruskih dobitnika medalja na Olimpijskim igrama u Sočiju učestvovalo u „doping programu“ Rusije čiji je cilj dominacija na domaćim Igrama 2014.