Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI AVION-RADAR A-100 moći će da upravlja dronovima

Foto: sputniknews

RUSKI AVION-RADAR A-100 moći će da upravlja dronovima

​Novi izviđački avion Ruske Federacije “A-100” u budućnosti će upravljati bespilotnim letelicama.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Programeri ruskog aviona za radarsko nadgledanje “A-100”, koji je nedavno napravio prvi let, obezbediće mogućnost kontrole bespilotnim letelicama (UAV).

"Novi multifunkcionalni vazduhoplovni kompleks ima mogućnost ne samo da prima i obrađuje informacije o većem broju ciljeva u većem opsegu. Programeri su imali zadatak da obezbede mogućnost da “A-100” upravlja bespilotnim vazdušnim letelicama”, rečeno je u zvaničnom listu Ministarstva odbrane Ruske Federacije “Crvena zvezda”, a prenosi Glas Moskve.

Takođe, novi kompleks za nadgledanje i radarsko vođenje ne bi trebalo da radi samo za ciljeve vazduha i zemlje, već i da obezbedi "ispunjavanje složenijih zadataka iz oblasti vazdušno-kosmičke odbrane".

Prvi let “A-100” je imao u subotu, 18. novembra.

Vazduhoplov je u stanju da brzo izgradi radarsko polje u datom operativnom pravcu, da detektuje i prati vazdušne i druge ciljeve, kao i da učestvuje u kontroli borbenih i udarnih aviona kada cilja na vazdušne, kopnene i morske ciljeve.

Novi multifunkcionalni vazduhoplovni kompleks radarskog nadzora “A-100” zameniće “A-50” i “A-50U” vazdušne komplekse.

Umesto radio-tehničkog sistema "Šmelь", opremljen je sistemom nove generacije, napravljenim na osnovu najnaprednijih tehnologija i elementa. Ovo se odnosi na sredstva za dobijanje informacija i računarski kompleks za njegovu obradu, kao i na automatizovane radne prostore operatera.

Pored toga, planirana je modernizacija radio-elektronskih kompleksa koji su već u službi u ruskim vojnim vazduhoplovnim sistemima - tako je “A-50” modernizovan do nivoa “A-50U”.