Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI BROD "Aleksandar Obuhov" stigao u Baltičko more

Foto: http://tvmost.info

RUSKI BROD "Aleksandar Obuhov" stigao u Baltičko more

Najnoviji minolovac "Aleksandar Obuhov," stigao je u mesto stalnog raspoređivanja na Baltiku.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kao deo snaga za čišćenje mina Baltičke flote, “Aleksandar Obuhov” će, između ostalog učestvovati i u takmičenju “Zapad-2017”.

To ne iznenađuje obzirom da je reč o jedinstvenom minolovcu, prvom na svetu koji je u potpunosti sagrađen od kompozitnih materijala. Kompletni komandni centar minolovca je napravljen od pleksiglasa, piše Glas Moskve.

Zahvaljujući materijalima od kojih je sastavljen, “Aleksandar Obuhov” je u prednosti u odnosu na većinu ostalih vojnih brodova jer je neprimetan na radaru i ne može da zarđa.

On je lakši od ostalih brodova sličnog tipa, takođe zbog materijala i može da primi više tereta. Prva oprema koja je ugrađena u njega je robotizovani sistem za traženje mina u vodi.

''Aleksandar Obuhov'' sa svojom opremom može da pronađe sve vrste mina u vodi, tako da može biti upošljen i u mirnodopskim uslovima.

Baltičko more je posle oba svetska rata dobilo naziv ''supa sa knedlama'' zbog velike količine mina koje se još uvek tamo nalaze i ovaj brod je smišljen upravo zbog tog višedecenijskog problema.