Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI KA-52 se dokazao u Siriji, a sada će biti još bolji

Foto: airforce.ru

RUSKI KA-52 se dokazao u Siriji, a sada će biti još bolji

​Rusko Ministarstvo odbrane planira da unapredi helikopter Ka-52 „Aligator" vodeći se iskustvom stečenim u Siriji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“Nakon praktičnog rada u Siriji imamo neke zahteve, razgovarali smo sa konstruktorima glavnih borbenih jedinica o modernizaciji u cilju poboljšanja efikasnosti ovih mašina”, rekao je zamenik ministra odbrane Jurij Borisov tokom posete fabrici aviona “Progres”,navodi Glas Moskve.

Prema njegovim rečima, “Ka-52” se dokazao u Siriji.

“Radili smo sa novom vođenom raketom “Vihor” i rezultati u vezi sa njenom efikasnošću su bili odlični, ali ne do granice savršenstva, tako da imamo predloge za poboljšanje nišanskog dometa. Razgovarali smo sa predstavnicima odbrambene industrije o ovim pitanjima i naveli potencijalna rešenja”, dodao je Borisov.

U ovom trenutku helikopter Ka-52 (verzija za vatrenu podršku vojske) u službi je samo ruskih vazduhoplovnih snaga: Prema ugovoru koji su potpisali Helikopteri Rusije i Oboronprom 2011. godine, ruske VKS će do 2020. dobiti 140 ovakvih mašina.

Potreba za tako velikom kupovinom „Aligatora“ potvrđena je borbenim dejstvima - mediji su izveštavali o značajnom učinku Ka-52 protiv terorista u Siriji od aprila 2016. godine.