Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI LOVAC "OTERAO" AMERIČKI AVION sa svojih granica

Foto: airforce.ru

RUSKI LOVAC "OTERAO" AMERIČKI AVION sa svojih granica

​Lovac Su-27 presreo je iznad Crnog mora avion za radio-elektronsko izviđanje EP-3E „Arijes II“ američke avijacije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije se navodi da su 29. januara dežurna sredstva za kontrolu vazdušnog prostora iznad neutralnih voda Crnog mora otkrile nepoznati vazdušni cilj, koji se približavao granici vazdušnog prostora Rusije.

„Za presretanje cilja iz sastava dežurnih snaga protivvazdušne odbrane podignut je lovac Su-27, koji se približio avionu na bezbednoj udaljenosti i identifikovao ga kao avion za radio-elektronsko izviđanje EP-3E ’Arijes II‘ vazduhoplovnih snaga SAD“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je lovac pratio američki avion „ne dozvoljavajući mu da naruši granicu vazdušnog prostora Rusije uz poštovanje svih neophodnih mera bezbednosti“, prenosi Glas Moskve.

„Nakon što je američki izviđački avion promenio kurs letenja i udaljavao se od granice vazdušnog prostora Rusije, ruski lovac Su-27 se vratio na aerodrom baziranja“, dodaje Ministarstvo.

Ministarstvo odbrane je naglasilo da je let ruskog aviona „izveden strogo u skladu sa međunarodnim pravilima“ i da nije bilo vanrednih situacija.

Američka avijacija rekla je da je nebezbedno presretanje ruskog aviona, jer se avion približio na metar i po.

„Ruski Su-27 presreo je 29. januara 2018. godine američki avion EP-3 ’Arijes‘ koji je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru preko Crnog mora. Ovaj susret smatra se nebezbednim, jer se Su-27 približio na udaljenost od metar i po i prošao pravo kroz maršrutu kojom je leteo EP-3, što je primoralo avion EP-3 da proleti kroz vazdušnu struju mlaznog motora Su-27. Presretanje je trajalo otprilike 2 sata i 40 minuta“, navodi se u saopštenju pres-službe američke mornarice u Evropi i Africi.