Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruski lovci će nositi neprobojnu LASERSKU ZAŠTITU

Foto: airforce.ru

Ruski lovci će nositi neprobojnu LASERSKU ZAŠTITU

Ruski koncern "KRET" uveliko radi na konstruisanju oružja za lovce šeste generacije koji će po svojim mogućnostima premašiti sve prethodne.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Međutim, kako je naveo savetnik prvog zamenika generalnog direktora koncerna “Radio-elektronskih tehnologija” (KRET) Vladimir Mihejev, trenutno se radi na do sada neviđenoj laserskoj zaštiti.

“Već imamo laserske sisteme zaštite na avionima i helikopterima, ali sada razvijamo sistem koji će moći, da tako kažem - “spaliti oči raketama koje nas pogledaju”, rekao je Mihejev, prenosi Glas Moskve.

On je objasnio da je reč o vojnim laserima koji će fizički uništavanji glave za samonavođenje na raketama neprijatelja, što će definitivno biti iskorak u modernom naoružavanju lovaca šeste generacije.

Kada je reč o konstrukciji tih lovaca, radi se uporedo na varijanti sa pilotima i bez.

“Činjenica je da se performanse aviona jednim delom poboljšavaju kada je reč o bespilotnoj verziji. Bolja upravljivost, hipersonična brzina, sposobnost da ide u bliži kosmos”, rekao je Mihejev i dodao da ipak bespilotni lovac ne može da zameni verziju sa pilotom.

“Naš princip je da obe vrste aviona idu u paketu, rade zajedno. Na taj način će se ispuniti pun kapacitet i međusobno nadograđivati eventualni nedostaci ovog drugog”, zaključio je Mihejev.