Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI MEDVED: Čovek koji je zapanjio svet svojom snagom

Foto: Printskin

RUSKI MEDVED: Čovek koji je zapanjio svet svojom snagom

Jedan od najboljih rvača svih vremena koji je u svojoj karijeri zabeležio preko 800 pobeda i samo dva poraza danas puni 50 godina!

Svet
Autor: Glas Moskve

On je u profesionalnoj karijeri ostvario 887 pobeda, a doživeo je samo dva poraza. Osvojio je brojna odličja na svim takmičenjima, a na OI ima tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Rus je devet puta bio svetski i 12 puta evropski šampion. Visinom od 190 centimetara, sa 130 kilograma je suvereno vladao svetskim rvanjem, a tokom karijere smatrali su ga čovekom koji ima skoro nadljudsku snagu.

Kareljin je u karijeri imao veliki broj nadimaka, a zvali su ga Aleksandar Veliki, Eksperiment... On je rođen 1967. godine u Novosibirsku, a do prvih medalja stiže 1985. godine kada postaje svetski juniorski prvak. Dve godine postaje član seniorskog tima SSSR-a, a od tada kreće njegov uspon u svetu rvanja. Do prve zlatne medalje na OI stiže 1988. na OI u Seulu, a Kareljin potom 13 godina nije znao za poraz.

Pojedini američki mediji tvrdili su da je Kareljin ruski eksperiment i da su na njemu isprobavali nove metode dopinga. Kareljin je zbog toga dobio nadimak "Eksperiment", a Rus se zbog toga posle svakog takmičenja dobrovoljno javljao na doping kontrolu.

Još se pamti detalj sa EP 1996. u Budimpešti. Njemu je u polufinalnom meču pukao grudni mišić, ali se Rus i pored zabrane lekara na svoju odgovornost rvao u finalu i uspeo je da ostvari pobedu. Potom je operisan, a onda nije poslušao savete lekara i učestvovao je na OI u Atlanti gde je osvojio naravno zlato, piše portal Glas Moskve.

Kareljin je trenirao šest puta dnevno. Ujutru je trčao po šumi po snegu u rodnom Sibiru. Trčao je u oko sat vremena u proseku i prelazio razdaljinu od deset kilometara.

Dominacija Kareljina okončana je na OI u Sidneju 2000. On je neočekivano u finalu izgubio od Amerikanca Rulona Gardnera. Gardner je osvojio samo jedan poen i to nakon što su sudije nekoliko minuta većale da li da primene novo pravilo uvedeno nekoliko meseci ranije. Pošto su odgledali snimak, odlučeno je da Gardneru daju poen, koji je uspeo da sačuva do kraja meča. Rus je prihvatio poraz, a onda je odlučio da se povuče u penziju.

Kareljin je veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, a godinama je bio promoter Memorijalnog turnira "Ljubomir Ivanović Gedža". Više puta je pomagao srpskom narodu na Kosmetu. On je 2013. godine odlikovan Ordenom Svetog Save, najvećim odlikovanjem koje daje Srpska pravoslavna crkva. Orden mu je u ime patrijarha srpskog Irineja uručio vladika sremski Vasilije.

Rus je u izboru FILA proglašen za najboljeg rvača 20 veka. U stručnu terminologiju rvačkog sporta u toku njegove karijere uveden je termin "Kareljinovo bacanje" kojim je mrvio rivale. Podizao ih je do nivoa kukova a zatim ih je prebacivao preko ramena. U jednom periodu karijere 13 godina nije izgubio borbu, a od toga, u poslednjih šest godina nije izgubio ni jedan poen u meču.

Proglašen je za heroja Ruske federacije. A on je svoju nadljudsku snagu objašnjavao prosto: "Moji protivnici... Oni ne razumeju. Ja sam svakoga dana trenirao kao što oni nikad nisu trenirali u životu".