Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI NAUČNICI OTIŠLI KORAK DALJE: Dronovi donose pakete na kućnu adresu

Foto: Sputnik

RUSKI NAUČNICI OTIŠLI KORAK DALJE: Dronovi donose pakete na kućnu adresu

Ruski naučnici trenutno intenzivno rade na kontroli leta bespilotnih letelica i najavljuju revolucionarno otkriće na ovom polju

Svet
Izvor: Glas Moskve

Glavni inženjer sistema na kome se sad intenzivno radi, a tiče se kontrole leta bespilotnih letelica, stručnjak kompanije „Ruski kosmički sistemi“ dela državne korporacije „Roskosmos“ je Mihail Kirečko odjasnio je pojedinosti ovih letelica.

„Svaki bespilotni aparat moraće da ima opremu preko koje će sistem satelitske navigacije moći da odredi njegov položaj i parametre kretanja, a zatim da sve ove podatke pošalje kontroli leta.“

Prema njegovim rečima većini savremenih modela bespilotnih letelica (BPL) ovakva oprema već ugrađuje, samo da ostaje otvoreno pitanje unifikacije i adaptacije softvera, na čemu se sada radi, piše portal Glas Moskve.

Na primer, rad mnogih službi za dostavu pošiljki i paketa mogao bi biti automatizovan i praktično sveden na izbor adrese leta, baš onako kako već odavno funkcioniše automobilska navigacija. U SAD sličan projekat razvija NASA.

Sistem bi trebalo da reguliše letove BPL težine od 250 grama do 30 kilograma. Upravo ove mere su uzete kao granične jer ispod donje granice letelice, stručno gledano, ne predstavljaju opasnost, a iznad gornje granice se rad letelica odvija prema pravilima građanske avijacije.

„Ruski kosmički sistemi“ zajedno sa „Rosavijacijom“ rade na sasvim novom sistemu pravila i zato se sad osmišljava pristup celokupnoj problematici, kako bi i letovi malih bespilotnih avijacionih sistema (BAS), koje se mogu naći u slobodnoj prodaji u Rusiji, bili u skladu sa opštim pravilima civilne avijacije i kako bi se maksimalno uprostila modernizacija sistema“, ističe Mihail Kirečko.

Probni program opšteg sistema kontrole letova malih BAS, kao i kvadrikoptera, biće testiran do kraja 2017. godine, a sistem bi kasnije, prema planu, trebalo da bude instaliran na teritoriji čitave države.