Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruski naučnici razvijaju SVEVIDEĆI VOJNI SATELIT

Foto: pixabay.com

Ruski naučnici razvijaju SVEVIDEĆI VOJNI SATELIT

Ruski naučnici razrađuju tehnologije koje će vojnim satelitima omogućiti da vide kroz oblake, pa čak i da zavire ispod zemlje.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

“Rešenje podrazumeva prelaz na visokofrekventni radio-opseg koji omogućava osmatranje u svim vremenskim prilikama. Pored toga, ove tehnologije obezbeđuju visoku prostornu rezoluciju slike, i omogućavaju sondiranje ispod površine tla, pa se tako daju otkriti objekti koji inače nisu vidljivi u optičkom opsegu”, rekao je rukovodilac projektne grupe Fonda za perspektivna istraživanja Maksim Vakštejn.

Prema njegovim rečima postojeće tehnologije koje rade u optičkom opsegu imaju niz nedostataka povezanih sa ograničenjima koja se pojavljuju kada je vreme oblačno.

U tom slučaju vidljiva svetlost ne prolazi kroz oblake, a Zemlja nije dostupna za satelitske opservacije, prenosi Glas Moskve.

Novi način osmatranja u poređenju sa klasičnim tehnologijama povećava performanse, energetsku efikasnost, otpornost na elektromagnetne impulse...

Inače, Fondacija za napredne studije je nastala 2012. godine kako bi promovisala istraživanje i razvoj u interesu nacionalne odbrane i bezbednosti.

Aktivnosti se sprovode u tri glavne oblasti: hemijsko-biološko-medicinskoj, fizičko-tehničkoj i informacionoj.

Fond trenutno radi na više od 50 projekata koje se za njih realizuju u više od 40 laboratorija vodećih univerziteta, istraživačkih institucija i vojnih preduzeća.