Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI PADOBRANCI danas slave svoj dan

Foto: Printscreen

RUSKI PADOBRANCI danas slave svoj dan

Vazdušno-desantne snage Rusije danas obeležavaju svoj dan.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Predsedničkim ukazom iz 2006. godine donešena je odluka da 2. avgust bude dan VDV, odnosno Vazdušno-desantnih snaga Ruske Federacije, kao podsetnik na slavnu vojnu tradiciju i njen nastanak.

“Krilata pešadija” svoju slavu je stekla kada je bilo najteže, a preko milion Rusa je bar u jednom trenutku nosilo plave beretke i živelo po principu “Niko, osim nas!”, piše Glas Moskve.

Istorija padobranskih jedinica Rusije potiče od 2. avgusta 1930. godine, kada je na učenjima vazduhoplovstva u Moskovskom okrugu kod Voroneža izvršen taktički zadatak sa prvim padobranom i kada je desant izvršilo 12 ljudi.

Ova proba je dozvolila ekspertima i vojnim teoretičarima da uvide perspektivu i prednost brzog pokrivanja neprijatelja iz vazduha.

Formiranje vazdušno-desantnih snaga i masovno raspoređivanje ove vrste vojnika počelo je 1932. godine.

Do leta 1941. godine postojalo je pet vazdušnih korpusa koji su ponaosob brojali oko 10 hiljada ljudi.

Padobranci su uvek bili na čelu borbi u Drugom svetskom ratu, a više od jednog puta su pokazali herojstvo.

Oni su dodali mnoge svetle stranice u istoriji ruske vojske. Od prvog dana svog postojanja, padobranske jedinice su postale "prva linija", u stanju da obavljaju zadatak, bez obzira koliko deluje nemoguće. Njihova hrabrost i nesebična posvećenost otadžbini zauvek je obavijena besmrtnom slavom.

Oni su gde je najopasnije, gde je potrebna visoka borbena obuka i odlična fizička priprema, požrtvovanost i hrabrost.

“Plave beretke” su uvek prve, bez obzira da li je u pitanju mirovna misija ili antiteroristička operacija.

Čestitka ministra Šojgua

“Vazdušno-desantne snage bile su i ostaju avangarda Oružanih snaga Rusije”, rekao je ministar odbrane RF i general armije Sergej Šojgu.

Danas padobranske jedinice i formacije imaju najnoviju tehnologiju koja im pomaže da održe nivo i budu najbolji.

“Naši običaji su nepromenjeni. Vojnike odlikuje spremnost na požrtvovanost, lojalnost prema državi i visok nivo profesionalizma. Sve naše borbene obuke imaju za cilj da se padobranac bori uveren u pobedu”, rekao je komandant vazdušno-desantnih snaga Rusije, general-pukovnik Andrej Serdjukov.