Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI "PAK FA" ratovaće u petoj dimenziji

Foto: airforce.ru

RUSKI "PAK FA" ratovaće u petoj dimenziji

Ruski lovci pete generacije kontrolisaće ne samo svoj položaj u prostoru i vreme leta, već i elektromagnetno polje.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ruski lovci pete generacije će ratovati u pet dimenzija. Oni će moći da prate svoje pozicije u prostoru (osama H, Y, Z), i vreme realizacije zadataka, kao i da kontrolišu elektromagnetni spektar koji nas okružuje.

Zbog toga će lovci biti neprimetni za radare, lokatorima će moći da otkriju ciljeve i navodiće na njih rakete i precizne bombe. Na ruskim letelicama će biti instalirani sistemi za radioelektronsku borbu koji će ih dodatno štititi.

„Koncepcija pet dimenzija“ se već koristi prilikom projektovanja unutrašnje opreme ruskih lovaca pete generacije, piše Glas Moskve.

Kako je izjavio zamenik generalnog direktora koncerna „Radiolokaciona tehnologija“ Givi Džandžgava, to će povećati efikasnost aviona i omogućiti pravilno dostavljanje informacija i tačno određivanje položaja u prostoru.

Sve to se povezuje i koordiniše sa drugim letelicama i kopnenim snagama. Navodi se da se u takvoj situaciji borbeni zadaci vode u realnom vremenu.

Pre svakog poletanja za lovca se sprema specijalni program letenja, koji sadrži obaveštajne podatke i informacije o stanju aviona i njegovom naoružanju.

Kada doleti do cilja, lovac će biti zaštićen od protivničkog radiolokacionog sistema. Neprijateljskim avionima i sistemima PVO biće pravljene smetnje. Iza formiranog štita može se skenirati prostor u traganju za ciljevima i navoditi oružje na njih.