Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI PILOTI ispričali kako su uvek bili "na repu" američkim avionima u Siriji

Foto: mil.ru

RUSKI PILOTI ispričali kako su uvek bili "na repu" američkim avionima u Siriji

​"Uvek smo im bili na repu", priseća je jedan od odlikovanih ruskih pilota.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ruski piloti uvek su uspevali da u sirijskom vazdušnom prostoru budu iza protivničkih aviona prilikom susreta sa lovcima koalicije koju predvode SAD, izjavio je ruski pilot nakon što je primio državnu nagradu od predsednika Putina u Kremlju.

„Prilikom susreta u vazduhu sa našim partnerima iz zapadne koalicije, uvek smo uspevali da, što bi rekli piloti, budemo ’na njihovom repu‘, što predstavlja pobedu“, rekao je major vazduhoplovnih snaga Maksim Makolin, a prenosi Glas Moskve.

Takozvano „zaostajanje“, kada je „nos“ aviona koji napada uperen ka „repu“ protivničkog aviona, smatra se optimalnom pozicijom u borbama u vazduhu i omogućava avionu koji je iza niz opcija, od povećanja ili održavanja rastojanja bez prekomerne paljbe, do slobodnog napada na protivnički avion sa bezbedne pozicije, u takozvanom „mrtvom uglu“ letelice koja mu je na meti.

Makolin je postao jedan od 14.000 ruskih vojnika koji su primili državna odlikovanja zbog pokazane hrabrosti i profesionalizma tokom dvogodišnje kampanje Ruske Federacije u Siriji.

Nadjačavanje

Uprkos tome što su borbu protiv terorizma nazivali svojim prioritetom u Siriji, avioni koalicije predvođene SAD učestalo su pokušavali da spreče ruske pilote da izvrše svoje misije, ocenila je ruska vojska.

Incidenti u vazduhu dešavali su se uprkos specijalnoj „liniji za izbegavanje konflikata“, uspostavljenoj između ruske i američke avijacije u Siriji.

U jednoj od poslednjih „epizoda“, ruski lovac Su-35S bio je poslat da otera američkog lovca F-22 koji je, kako je navelo Ministarstvo odbrane, izvodio „opasne manevre“ u blizini ruskih bombardera koji su se pripremali da gađaju bazu DAEŠ-a zapadno od Eufrata 23. novembra.