Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI PLAN NAORUŽANJA predviđa uvođenje hiperzvučnog oružja

Foto: mil.ru

RUSKI PLAN NAORUŽANJA predviđa uvođenje hiperzvučnog oružja

​"Moćni" vojno-industrijski potencijal Rusije uspešno se sprovodi.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Novi državni program za razvoj naoružanja u Rusiji do 2025. godine predviđa široko uvođenje preciznog oružja zasnovanog na hiperzvuku.

"Sada se koncentrišemo na razvoj novog državnog programa za razvoj naoružanja do 2025. godine. Glavna tačka ovog programa je poboljšanje i široka primena preciznog oružja, oružja zasnovano na novim fizičkim principima kao što je hiperzvučnost", rekao je šef Odbora Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarev, a prenosi Glas Moskve.

Prema njegovim rečima, "moćni" vojno-industrijski potencijal Rusije uspešno se sprovodi.

"Imamo puno jedinstvenih inovacija", rekao je senator.

Oružje na novim fizičkim principima (ONFP) predstavlja oružje zasnovano na fizičkim procesima i pojavama koje se ranije nisu koristile u konvencionalnom oružju (hladno, vatreno) ili u oružje za masovno uništavanje (nuklearna, hemijska, bakteriološka).

Termin ima uslovni karakter, jer se u većini slučajeva koriste poznati fizički principi, a njihova upotreba u oružju je nova.

U zavisnosti od načina rada, razlikuju se sledeći tipovi oružja na novim fizičkim principima: lasersko, radiofrekventno, zračno, kinetičko oružje i drugo.