Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI RADARI otkrili francusku "nevidljivu" fregatu

Foto: srbijadanas.com

RUSKI RADARI otkrili francusku "nevidljivu" fregatu

​Francuska fregata „La Fajet“ nije uspela da se sakrije od radarske stanice Crnomorske flote.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U ponedeljak je fregata „La Fajet“ ušla u Crno more. Ona je izgrađena na „stelt“ tehnologiji i naoružana protivbrodnim raketama.

Kako je rekao izvor u bezbednosnim službama Krima, ruski radari vide brodove ove klase na stotinu kilometara, prenosi Glas Moskve.

„Skrivena tehnologija ’stelt‘ se saplela pri suočavanju sa ruskom radio-elektronskom industrijom. Fregata ’La Fajet‘ je još prilikom prolaska kroz Bosfor ’zasvetlela‘ na monitoru radio-tehničke službe Crnomorske flote“, istakao je izvor.

Prema njegovim rečima, radari prate „La Fajet“. Takođe ga prati posmatrački brod.

Francuska fregata plovi prema istočnom delu Crnog mora, verovatno ka obali Gruzije.

„U crnomorskom basenu ’La Fajet‘ neće moći da se sakrije od nas. Videćemo ga sa preciznošću do samog pristaništa“, dodao je izvor.

Fregata je namenjena za operacije u kriznim područjima. Ima nekoliko raketa i helikopter „Panter“. U klasu „La Fajet“ spada pet brodova, od kojih je prvi porinut 1992. godine.

Ovo nije prvi ulazak francuskog ratnog broda u Crno more. Poslednji put kada je francuska klasa “La Fajet” u martu posetio rumunsku luku Konstanta, a takođe je učestvovao u zajedničkim vežbama sa rumunskom mornaricom.