Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI ROBINZON KRUSO: Tinejdžerka danima bila izgubljena u Sibirskoj šumi

Foto: Printskrin

RUSKI ROBINZON KRUSO: Tinejdžerka danima bila izgubljena u Sibirskoj šumi

Spasioci su danima tražili malu Janu koja se izgubila u gustoj sibirskoj šumi. Mala Ruskinja se spasila zahvaljujući svojoj snalažljivosti.

Svet
Izvor: Glas Moskve

Jana Tomačeva je pronađena, živa, u nedelju, u divljini ruskog Krasnojaškog regiona, nakon što je lutala šumom šest dana. Operacija spasavanja je trajala gotovo nedelju dana, sa više od 230 policijskih službenika, pripadnika nacionalne garde, vojske i dobrovoljaca koji su pretraživali nepristupačnu šumsku oblast.

Stotine kvadratnih kilometara guste tajge, putevi, kao i zemljište uz reke pretraženo je uz pomoć 17 terenskih vozila. U potragu su bili uključeni i helikopteri, bespilotne letilice i žiroplan.

Kako izveštavaju lokalni mediji, pozivajući se na portparolku Ministarstva za vanredne situacije, mala Jana je pronađena izuzetno iscrpljena, te je ubrzo prebačena u bolnicu u Krasnojarsku, prenosi portal Glas Moskve.

Jana je nestala u ponedeljak, nakon što je otišla sa majkom i starijim sestrama u berbu šumskih plodova. Navodno, svaka je krenula u različitom pravcu, a kada se najmlađa Tomačeva nije pojavila do uveče, porodica je digla paniku.

„Izgubila se blizu sela Čindat. To je prilično udaljeno područje, šuma je izuzetno gusta“, rekao je kasnije spasilac. „Dovoljno je da hodate deset kilometara i da ne vidite ništa“, javili su lokalni mediji pozivajući se na policiju.

Desetine lokalnih stanovnika i spasilaca stiglo je do područja dok je trajala potraga.

Da situacija bude još gora, prva dva dana pretrage padala je jaka kiša, pa su i psi počeli da gube tragove devojčice u blatu.

„Mala Jana nije baš dobro poznavala šumski teren, sem nekoliko puteva koje joj je pokazala njena majka“, rekao je predsednik opštine sela Čindat, Nikolaj Alin, s kojim su lokalni mediji radili intervju za vreme potrage. „Štaviše, ove godine je na tom području bilo jako malo plodova i pečuraka, a zemlja je previše vlažna za vatru“, dodao je on.

Međutim, prema poslednjem izveštaju, na kraju se ispostavilo da su upravo bobičasti plodovi bili ti koji su devojčicu održali u životu skoro nedelju dana. Ona je takođe uspela da se izbori sa rojevima komaraca i mušica, kao i da izbegne mnoge medvede i druge šumske zveri koje žive na tom području.