Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI ROBOT "URAN" nije moguće kopirati, tvrde njegovi tvorci

Foto: yandex.ru

RUSKI ROBOT "URAN" nije moguće kopirati, tvrde njegovi tvorci

​Strani stručnjaci neće moći da kopiraju jedinstvenu tehnologiju, a posebno softver koji se stavlja u robote porodice “Uran”

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

To je izjavio Dmitrij Ostapčuk, generalni direktor preduzeća “Upravljanje proizvodnjom i tehnološkom opremom” (UPTK).

Ranije, tokom izložbe oružja SOFEKS-2016 (Jordan), šef službe za bezbednost Rosoboroneksporta Valerij Varlamov rekao je novinarima da je državni specijalni izvoznik počeo da unapređuje robota “Uran-6”, koji se već dokazao tokom deminiranja sirijske Palmire i planira formiranje pasoš izvoznog oblika za borbenu verziju "Uran-9" i protivpožarnu verziju "Uran-14", piše Glas Moskve.

"Nije velika tajna da je glavna komponenta takvog kompleksa softver, i to jednostavno nije moguće kopirati, tako da se ne plašimo da će neko videti dobro poznatu mikrošemu, jer je nemoguće izvući ono što je "ušlo" u njega", rekao je Ostapčuk, odgovarajući na pitanje da li se kompanija plaši da zemlje koje kupuju “Uran” mogu same kopirati tehnologije i početi sa proizvodnjom svoje verzije.

On je dodao da su brojne strane zemlje aktivno zainteresovane za kupovinu razvoja UPTK-a, pošto nijedna zemlja u svetu trenutno nema borbene robote u taktičkom segmentu (od 5 do 30 tona) ovog nivoa.

OAO 766 UPTK je vojno-industrijsko preduzeće osnovano 2013. godine, specijalizovano za razvoj robotskih kompleksa za različite namene.

Jedan od najnaprednijih proizvoda u kompaniji su roboti porodice “Ura”n koji su bili uključeni u antiterorističku operaciju u Siriji, uključujući i deminiranje Palmire.

Danas rusko Ministarstvo odbrane drži 100 odsto akcija kompanije.