Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI SAMBO: Borilačka veština u kojoj je Putin majstor

Foto: Sputnik

RUSKI SAMBO: Borilačka veština u kojoj je Putin majstor

Sambo je slogovna skraćenica za "samozaštitu bez oružja", a razvila su je nakon Oktobarske revolucije.

Svet
Autor: Glas Moskve

Danas je sambo dokazan kao vrhunska borilačka veština ne samo u sportskim arenama, već i kroz činjenicu da je ruske službe i dalje koriste.

Sambo je ruska skraćenica koja dolazi od naziva "SAMozaštita Bez Oružja" a koja se odnosi na sovjetsku borilačku veštinu nastalu iz napora Vasilija Oščepkova i Viktora Spiridonova da integrišu najpraktičnije aspekte najboljih svetskih borilačkih veština poput rvanja, džudoa, džijudžicua i drugih, u jedan sveobuhvatni stil koji bi mogao da omogući čoveku da se prilagodi svakoj potencijalnoj pretnji, piše portal Glas Moskve.

Oščepkov je podučavao specijalne jedinice Crvene armije džudou, i bio je jedan od prvih stranaca koji je džudo naučio u samom Japanu i to od tvorca ovog sporta, Džigoroa Kanoa.

Spiridonov je bio majstor više različitih borilačkih veština iz brojnih sovjetskih regija sa interesovanjem za džijudžicu; kažu da je njegovo oslanjanja na pokret umesto na snagu došlo od činjenice da je tokom Velikog rata bio ranjen bajonetom usled čega nije mogao u potpunosti da koristi levu ruku.

Njih dvojica su zapravo radili nezavisno jedan od drugog, nadajući se da bi borbene tehnike sovjetske vojske mogle da se unaprede pozajmljivanjem iskustava i tehnika iz drugih zemalja, a sambo je nastao tako što su njihove različite veštine vremenom srasle zahvaljujući zajedničkim treninzima njihovih učenika kao i zahvaljujući naporu vojnih službi. Radili su ponekad zajedno, ali vrlo retko.

Uglavnom, svaka pojedinačna tehnika je pažljivo merena i premeravana kako bi se nepobitno utvrdilo koliko je korisna, i tek onda bi se ubacivala u zvanični "repertoar" kojim su se podučavali vojnici, policajci, graničari, tajna policija, telohranitelji, komandosi, i drugi. Cilj je uvek bio: zaustaviti naoružanog ili nenaoružanog neprijatelja u najkraćem mogućem roku.

Organizacija i razvoj su pali na Klimenta Vorošilova koji je uspostavio trenažni centar "Dinamo" u koji je među prvima došao Spiridonov; u svojstvu istraživača on je potom putovao po Mongoliji i Kini sa ciljem posmatranja tamošnjih borbenih stilova. Oščepkov je sa druge strane razvio sposobnost da podrobno analizira, oceni i integriše različite tehnike u novi sistem. Deset godina kasnije, njihovi katalozi tehnika bili su od ključne važnosti za formulisanje okvira nove veštine koja će poneti ime sambo.

Postoji nekoliko razlitičitih varijacija samboa, a Međunarodna federacija amaterskog samboa ih priznaje pet.

Sportski sambo je civilna verzija slična džudou, dok je sambo za samoodbranu sa tehnikama srodnim džijudžicuu i aikidu.

Borilački sambo je namenjen vojsci i pod uticajem je između ostalog i karatea, a poznaje i borbene tehnike s oružjem; specijalni sambo je usmeren ka specijalnim jedinicima vojske i policije, a njene tehnike i kombinacije su ruska državna tajna.

Praktičari samboa nose crvenu ili plavu opremu koja se sastoji od kurtke ("jakne" koja se zove i sambovka a koja podseća na džudogi, gornji deo odeće džudista), pojasa i rvačkog šortsa te patika. Sve mora da bude jednobojno, naravno. Ništa na njihovoj odeći ne govori o rangu ili uspešnosti (mada sistem rangiranja postoji, kao i "majstori"), a svaki borac mora da ima opremu u obe boje.

Prvi čovek Rusije, Vladimir Putin je trenirao sambo kada je imao 14 godina, nakon što je posao majstor u sambou, predsednik se posvetio džudou.