Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI SAPSAN: Najduži brzi voz na svetu

Foto: Sputnik

RUSKI SAPSAN: Najduži brzi voz na svetu

Voz "Sapsan", najduži brzi voz na svetu, danas je najudobniji i najbrži način putovanja kroz Rusiju

Svet
Autor: Glas Moskve

"Sapsan" će vas od Moskve do Sankt Peterburga dovesti za ravno 4 sata.

Glavni rival "Sapsanu" - avion, istu udaljenost prelazi za sat vremena, ali tu valja uračunati sasvim uobičajena tri- četiri sata, koji se moraju provesti u saobraćajnim gužvama, po kojima je poznat glavni grad Rusije, isto kao i Sankt Peterburg, a takođe dosta vremena oduzima čekiranje na aerodromu, te voz "pruža" znatno manje stresa za putnike.

Ovaj voz je ime dobio po sivom sokolu zbog svoje brzine. "Sapsan" iz centra Moskve za Sankt Peterburg kreće 10 puta dnevno, dupli "Sapsan" tri puta, sa Lenjingradske stanice, iz dela grada poznatog kao "Trg tri železničke stanice"- pošto su u neposrednoj blizini, pored Lenjingradske i Jaroslavska i Kazanska železnička stanica, piše portal Glas Moskve.

Putnici prilikom ulaska na stanicu moraju da prođu stroge bezbednosne provere i kontradiverziona vrata pri ulazu na stanicu.

Bela, aerodinamična kompozicija "Sapsana" od 20 vagona, i kada stoji na peronu, izgleda kao da se kreće, a to je prvi voz velike brzine u Rusiji, koji je sa radom počeo decembra 2009, na testovima je dostigao brzinu od 291 kilometra na sat i postavio apsolutni brzinski rekord u ruskom železničkom transportu.

Od 1. avgusta 2014. ustanovljen je dupli "Sapsan", sastavljen od dva voza, odnosno 20 vagona, koji je, svojom dužinom od 500,78 metara, unet u Ginisovu knjigu rekorda kao najduži svetski brzi voz, koji prima neverovatnih 1.108 putnika.

Led ekrani prikazuju brojeve vagona i odredište, dok veoma ljubazno osoblje "Sapsana" u sivim uniformama proverava pasoše i karte putnicima pre ulaska.

Karakteristično za ovaj voz je njegova neverovatna čistoća, što mnogi putnici opisuju tako da "može da se jede sa poda".

U vozu je zabranjeno pušenje, kao i korišćenje elektronskih cigara. Takođe, putnici su takođe zamoljeni da svoje telefone stave na nečujni režim, radi potpune udobnosti putnika.

Dok izlazi iz Moskve, "Sapsan" ide do 100 kilometara na sat, a kasnije ubrzava i ide brzinom od oko 220 kilometra na sat, dok je maksimalna brzina duplog voza, teškog 1.302 tone, oko 250 kilometara na čas.

Sama konstrukcija i veoma meki tepisi pružaju komfor i sjajnu izolaciju od buke i čak i pri toj brzini jedva da se čuju bilo kakvi zvukovi, a posebno je zanimljivo da nema nikakvih zanošenja, te i pri brzini od 220 kilometara na čas možete sasvim opušteno i čitljivo da pišete.

U "Sapsanu" održava se konstantna temperatura od 22 stepena, bez obzira na spoljnu temperaturu, koja može biti od 40 do 30 stepeni, a prozori u vagonima sačinjeni su od izolacionog stakla sa više slojeva, dok zimi cirkuliše topao vazduh, koji sprečava kondenzaciju i magljenje prozora.

Stjuarti u vozu prolaze tokom vožnje i nude besplatna izdanja dnevnih novina.

Svaki vagon ima veliki ekran na kome se prikazuju dokumentarni i igrani filmovi, dok svaki putnik dobija svoje slušalice, koje može da stavi u multimedijalni uređaj, smešten kod svakog sedišta i tako bira i jačinu zvuka, vrstu muzike, ili zvuk izabranog filma.

Voz se na stanici zadržava jedan minut, a pre Sankt Peterburga staje samo na jednoj stanici.

Udaljenost od glavnog grada Rusije do Sankt Peterburga, 649,7 kilometara, prelazi za tačno četiri sata.

Ogromnu Rusiju prekrivaju železnice, a zahvaljujući ovom vozu, te udaljenosti se veoma udobno prelaze.