Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI SPECIJALCI dobijaju novo omiljeno oružje - automatik AM-17

Foto: Printscreen

RUSKI SPECIJALCI dobijaju novo omiljeno oružje - automatik AM-17

U poslednjih nekoliko godina, ruska vojna industrija predstavila je niz perspektivnih modela malokalibarskog oružja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Tako je prošle godine po prvi put prikazana automatska mašina MA.

Razvoj ovog projekta je nastavljen, a na osnovu toga su stvoreni novi modeli. Tokom nedavnog međunarodnog vojno-tehničkog foruma "Armija-2017" predstavljeni su prvi automati AM-17 i AMB-17.

Novo oružje zadržava određene karakteristike proizvoda MA, prikazano 2016. godine, ali ima neke razlike. Pored toga, u okviru novih projekata predloženo je korištenje originalnih ideja, piše Glas Moskve.

Prema rečima konstruktora, novi AM-17 je napravljen kao kompaktno i lako oružje za jedinice posebne namene. Rezultat toga je bio da se dobiju minimalne moguće veličine i težine.

Sa preklopljenim zakovicama, mašina je dužine oko 500 mm. Težina oružja bez patrone je oko 2,5 kg. Ovakve karakteristike dizajna u velikoj meri pojednostavljuju transport i upotrebu oružja.

Kao i u slučaju prošlogodišnjeg MA projekta, proizvođači mašina AM-17 su odlučili da se odmaknu od nekih tradicionalnih rešenja koja se koriste u domaćim projektima malih naoružanja.

Prvo, to je uticalo na dizajn. Umesto kutije sa pokretnim poklopcem, koji se koristi na prethodnim sovjetskim i ruskim mašinama, predloženo je da se koristi proizvod koji se sastoji od dve velike jedinice.

Kao i kod drugih sistema slične konstrukcije, na mašini AM-17 gornji element prijemnika namenjen je za montažu cevi i dela automatskih elemenata sa gasnim motorom.

Njegov prednji kraj funkcioniše kao prednji kraj. Donji prijemnik, zauzvrat, drži detalje mehanizma za okidanje udara i prijemnog vratila patrone.

Njegovi gabariti daju veliki prostor za manipulaciju oružjem, što je od velike važnosti prilikom izvođenja protivterorističkih operacija u skučenim, zatvorenim prostorima.

Opremljen je providnim plastičnim okvirovima za municiju u kal. 5,45×39 mm, kapaciteta do 30 metaka. Zahvaljujući integrisanim „Picatinny“ šinama, na njega je moguće postaviti čitav spektar različitih dodataka.

AM-17 je zamišljen kao lako oružje za samoodbranu, ali i kao odlično sredstvo za potrebe specijalnih jedinica.

Početak tehničkog ispitivanja najnovijeg automata zakazan je za sledeću godinu.

“Nečujni brat” AMB-17

Pored klasične varijante, planira se razvoj i nečujnog automata sa oznakom AMB-17.

Posebnu zainteresovanost za ovu verziju automata iskazale su specijalne jedinice u sastavu FSB, FSO i Rosgvardije.

Ukoliko prođe sve rigorozne testove, očekuje se da krajem naredne godine otpočne i njegova serijska proizvodnja.

Model AMB-17 je opremljen prigušivačem, pa će zameniti dosadašnji automat AS „Val“

Odlikovaće ga izuzetna preciznost vatre kao i visok stepen žilavosti prilikom eksploatacije.