Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI SU-30 PRESREO američki avion iznad Crnog mora

Foto: airforce.ru

RUSKI SU-30 PRESREO američki avion iznad Crnog mora

​Pentagon je presretanje odmah okarakterisao kao nebezbedno.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ruski lovac Su-30 je presreo američki protivpodmornički avion P-8A „Posejdon“ na nebu iznad Crnog mora u subotu, javio je Si-En-En pozivajući se na izjavu portparola Pentagona Mišel Baldanzu.

Američki avion radio je u međunarodnom vazdušnom prostoru i nije učinio ništa što bi isprovociralo takve akcije ruske strane“, rekla je Baldanza za Si-En-En i proglasila takve akcije „nebezbednim“.

Ruska strana je potvrdila da je došlo do presretanja, navodi Glas Moskve.

"25. novembra, oko 13:00 po Moskovskom vremenu, ruski objekti za kontrolu vazdušnog prostora nad neutralnim vodama Crnog mora locirali su vazdušni cilj koji se približava državnoj granici Rusije velikom brzinom. Da bi presreo metu u vazduhu, podignut je lovac Su-30. Nakon što je američki izviđački avion "P-8A" uočio ruskog lovca, promenio je svoju putanju da bi se udaljio iz vazdušnog prostora Rusije".

„Boing P-8 Posejdon“ američke mornarice je patrolni protivpodmornički avion namenjen otkrivanju i uništavanju neprijateljskih podmornica, kao i učestvovanju u protivbrodnim i spasilačkim operacijama.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije redovno prate i presreću avione NATO-a. Ministarstvo odbrane objavljuje nedeljne izveštaje u kojima navodi statistiku o stranim avionima otkrivenim na državnoj granici.

Komentarišući slučajeve presretanja, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da se oni obično izvode profesionalno i bezbedno i da su uobičajena praksa.