Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruski SUPERBRZI HELIKOPTER dostigao 400 kilometara na sat

Foto: airforce.ru

Ruski SUPERBRZI HELIKOPTER dostigao 400 kilometara na sat

Leteća laboratorija za razvoj naprednog helikoptera velike brzine (PSV) na osnovu Mi-24 dostigla je brzinu od 400 kilometara na sat

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

To je saopštio prvi čovek holdinga “Helikopteri Rusije”, Andrej Boginski.

“Danas smo postigli oko 400 kilometara na sat, dok su nivo vibracije i opterećenja sistema ležaja u funkciji. Naučno i tehničko iskustvo stečeno kroz stvaranje leteće laboratorije će nam koristiti u radu na modernizaciji postojećih helikoptera i razvoju novih”, rekao je Boginski.

Kako navodi Glas Moskve, superbrzi helikopteri testiraju se i u SAD i zapadnoj Evropi. Tamo, naravno, ne ide sve po planu, ali njihovi helikopteri mogu da lete stabilnom brzinom od oko 400 km/č, s tom razlikom da je reč o helikopterima koji su mnogo lakši i imaju oko 3,6 tona.

Još tokom domaćeg sajma helikoptera 2009, Rusija je pokazala brojne modele superbrzih helikoptera izrađenih po modelu Ka-92 srednje klase helikoptera koji mogu da lete brzinom od 450 km/č u dužini od 1.500 km.

Koaksijalni putnički helikopter sa 30 mesta za sedenje napravljen je tako da sleti na bilo koju površinu, što ga čini idealnim za vanredne situacije i za prevoz putnika do dalekih naftnih bušotina i gradilišta na krajnjem severu, pa čak i na Arktiku.